ВАКС відправив колишніх посадовців «Харківобленерго» і «Харківводоканалу» до в’язниці — за зловживання службовим становищем

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Колишнього заступника керівника «Харківобленерго» Віталія Тєлєгіна і ексдиректора «Харківводоканалу» Романа Білика засудили до позбавлення волі через корупцію.

Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно з вироком Вищого антикорупційного суду, Тєлєгін засуджений до 5 років позбавлення волі, а Білик — до 4 років в’язниці. Окрім цього, обидва експосадовці позбавлені права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох та двох років відповідно та мають сплатити штраф по 17 тисяч гривень і відшкодування витрат на експертизи.

Як зазначається, колегія суду підтримала позицію прокурора САП та визнала, що колишні посадовці зловживали службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Зокрема встановлено, що «Харківобленерго» поставило «Харківводоканалу» електроенергію на суму 19 мільйонів 620 тисяч гривень, проте гроші за неї товариство не отримало. Після цього посадовці уклали тристоронній договір переуступки права вимоги, «Харківводоканал» перерахував гроші фінансовій компанії «Трансфербутік», яка нібито мала повернути борг «Харківобленерго». Але зрештою гроші були виведені через інші компанії.

  • 22 липня правоохоронці провели обшуки в Харківській облраді. Тоді джерело Depo.Харків у правоохоронних органах повідомляло про обшуки в кабінетах голови облради Артура Товмасяна та його заступника Андрія Малиша.
  • У той день заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката викрили на хабарі в 1 мільйон 50 тисяч гривень. Вони вимагали кошти від директора комунального підприємства за те, аби той залишився на посаді. ВАКС посадив Малиша на два місяці до СІЗО.
  • 4 серпня Національне антикорупційне бюро оголосило Артуру Товмасяну підозру в хабарництві. Після цього фракція «Слуга народу» в Харківській облраді одразу виключила його зі свого складу.
  • 5 серпня ВАКС обрав запобіжний захід Товмасяну — він має внести 2,9 мільйона гривень застави.