Bellingcat розслідуватиме вбивство в Києві глави «Білоруського дому» Шишова

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Розслідувачі з проєкту Bellingcat візьмуться за справу про вбивство в Києві голови «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова.

Про це один з розслідувачів проєкту Христо Грозев заявив 3 серпня в ефірі радіостанції «Эхо Москвы».

«По-перше, навіть без попередньої інформації, я б сказав, що це не самогубство. Але я б не став писати до того, як у нас не буде повної картини подій. Зараз ми можемо припустити, що це спецоперація, це факт. Ми кілька днів працюємо над інформацією про те, що в Києві присутні співробітники ФСБ Росії, які інтегрувалися серед опозиційних білоруських груп в Україні. Звичайно, це може бути випадковістю. І зараз ми чуємо цю новину. Це означає, що зараз ми направляємо всі свої ресурси на розслідування цього вбивства, якщо це вбивство», — сказав Грозев.

Міністерство закордонних справ Австрії закликало до ретельного і прозорого розслідування обставин смерті Шишова.

У вівторок, 3 серпня, близько 8-ї години ранку на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці знайшли повішеним 26-річного громадянина Білорусі, голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Неподалік тіла правоохоронці виявили його мобільний телефон. Київська прокуратура кваліфікувала справу як умисне убивство.

Напередодні від співмешканки Шишова до чергової частини Святошинського відділку поліції надійшло повідомлення про його раптове зникнення. За словами жінки, чоловік пішов на пробіжку і не повернувся.

Шишов займався тим, що верифіковував перебіжчиків із Білорусі: хто справді тікає від режиму Олександра Лукашенка, а хто є агентом білоруського КДБ.

  • Шишов зник у Києві 2 серпня під час пробіжки. Він активно допомагав громадянам Білорусі та тим, хто постраждав від режиму Олександра Лукашенка. Переїхати в Україну Віталій був змушений восени 2020 року, після виходу на гомельські протести в серпні та подальшого активного протистояння узурпаторам влади в Білорусі.
  • «Білоруський дім в Україні» — спільнота, створена для взаємодопомоги білорусам, які були змушені виїхати з країни через режим Олександра Лукашенка. Організація допомогає з пошуком житла для оренди, легалізацією білорусів в Україні, працевлаштуванням та іншим.