Окупація Криму: Україна та ще чотири країни приєдналися до санкцій Євросоюзу проти Росії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Україна, Грузія, Норвегія, Албанія та Північна Македонія приєдналися до рішення Європейського Союзу продовжити санкції проти Росії через окупацію Криму ще на рік.

Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

«Країни-кандидати Північна Македонія та Албанія, країна-учасниця Європейської економічної зони Норвегія, а також Україна та Грузія приєднуються до цього рішення Ради. Вони забезпечать відповідність своєї національної політики цьому рішенню», — йдеться в повідомленні.

У Євросоюзі вже привітали рішення п’яти країн.

Зазначимо, йдеться про санкції проти Росії, ухвалені Європейським Союзом 21 червня. Обмежувальні заходи триватимуть щонайменше до 23 червня 2022 року.

Санкції стосуються імпорту в ЄС товарів із Криму, зокрема із Севастополя, різних інвестицій, експорту технологій та послуг, що мають стратегічне значення та можуть використовуватися для розробки та видобутку нафти, газу і мінеральних ресурсів, а також товарів подвійного призначення для військових потреб тощо.

  • 16 березня 2014 року на території українського Криму відбувся невизнаний міжнародною спільнотою «референдум про статус півострова».
  • Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року одноосібно оголосив про «включення Криму до складу РФ». У такий спосіб Росія анексувала українську територію.
  • Україна, Європейський Союз, Сполучені Штати та жодна інша цивілізована країна не визнали результати голосування на цьому «референдумі» та запровадили санкції проти Росії.
  • Уперше економічні санкції на рік впровадили 31 липня 2014 року у відповідь на «дії Росії, які дестабілізують ситуацію в Україні». У вересні 2014 року ці заходи посилили.