Опитування: Понад половину українців не вважають себе та росіян єдиним народом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

55% українців заявили, що не вважають український та російський народи єдиним.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Опитані не погодилися із нещодавньою заявою президента Росії Путіна, що «росіяни та українці — один народ, який належить до одного історичного і духовного простору». При цьому 41% згодні з таким твердженням. На Сході з думкою російського лідера погоджуються понад 60%. Серед мешканців Західного регіону, навпаки, понад 70% не згодні з цим.

Також 75% опитаних вважають Україну наступницею Київської Русі. Росію — 8%, 9% — не вважають правонаступницею жодну з двох країн. Для усіх вікових груп та більшості опитаних наступницею Київської Русі є Україна, однак серед мешканців Сходу таких менше половини.

Опитування проводилося з 23 по 25 липня. Всього опитано 2,5 тисячі респондентів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2%.

  • У середині липня президент Росії Володимир Путін в інтервʼю заявив що «мільйони українців хочуть нормалізації стосунків з росіянами, з якими вони є єдиним народом».
  • Це вже третя за місяць заява Путіна про «єдиний народ». Спочатку він про це казав на «Прямій лінії» 30 червня, потім написав про це статтю (у ній він продовжує свої наративи про «зовнішнє управління Україною» та «громадянську війну на Донбасі»).