Україна отримала перші два мільйони доз вакцини Moderna. Кого нею щепитимуть?

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

В Україну прибули понад два мільйони доз американської вакцини проти коронавірусу Moderna. Цю партію надав уряд Сполучених Штатів у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Про це повідомляє ЮНІСЕФ.

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, ця партія вакцини призначена для щеплення організованих колективів і професійних груп з попередніх етапів вакцинації.

Розвозити препарат в регіони почнуть сьогодні, до середи вакцина буде в кожній області.

«Розроблена американською компанією Moderna мРНК-вакцина схвалена ВООЗ для екстреного застосування. Це значить, що після повного курсу щеплення нею можна буде отримати міжнародний сертифікат про проведення вакцинації. Повний курс щеплення передбачає введення двох доз вакцини з інтервалом у 28 днів», — наголосив міністр.

Зберігання вакцини з дотриманням холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

Препарат американської компанії Moderna використовують у США та країнах ЄС.

  • 30 листопада 2020 року Moderna оголосила остаточні результати третьої фази випробувань своєї вакцини. Вони довели її ефективність на 94,1%. Зокрема, препарат гарантує захист від важкого перебігу COVID-19. Через пів року після введення другої дози препарату вакцина ефективна на 90%.
  • Вакцина може зберігатися у звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів і не втрачати своїх властивостей. Препарат не псується в умовах стандартних температур холодильника — від +2 °C до +8 °C.
  • 10 липня Євросоюз розкрив статистику побічних ефектів після вакцинації. Вакцина Moderna на 20 мільйонів щеплень показала 19 випадків захворювань серця.