НАЗК просить суд припинити трудовий договір «Нафтогазу» із головою правління Вітренком

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАЗК просить суд припинити трудовий договір «Нафтогазу» із головою правління Вітренком

Глава НАЗК Олександр Новіков.

Пресслужба НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у четвер, 15 липня, звернулося до Шевченківського районного суду Києва з позовом про припинення контракту між «Нафтогазом» та його головою правління Юрієм Вітренком.

Про це йдеться у заяві НАЗК.

Раніше агентство виявило, що підписання контракту із Вітренком порушує норму закону про запобігання корупції, адже він працював на посаді заступника Міністра енергетики України та виконував обов’язки керівника цього міністерства, і мав одночасно вплив на «Нафтогаз». Саме тому НАЗК, відповідно до закону, звернулось до суду, аби припинити трудовий договір із Вітренком.

Відповідно до закону, мав пройти рік після звільнення Вітренка з посади у Міністерстві і до його призначення в організацію («Нафтогаз»), на яку він мав вплив на попередній посаді. Зазначимо, що ще у квітні Вітренко був у Міненерго і того ж місяця його призначили головою правління «Нафтогазу». НАЗК зазначає, що це є підставою для розірвання трудового договору. Якщо договір не розірвали, Нацагентство йде до суду, аби через нього це зробити.

Перед цим, 15 червня, голова НАЗК Олександр Новіков видав два приписи, за яким Кабінет міністрів та «Нафтогаз» мали скасувати контракт із головою Вітренком. Однак суд зупинив дію обох приписів, адже «це гарантує ефективний захист і поновлення порушених прав Вітренка, за захистом яких він звернувся до суду».

  • Уряд 28 квітня звільнив главу «Нафтогазу» Андрія Коболєва та наглядову раду. До обрання нового складу правління його функції мав виконувати чинний склад, але він подав у відставку. Причиною відставки голови та наглядової ради «Нафтогазу» уряд назвав їхню незадовільну роботу. У 2020 році компанія не отримала прибутку, навпаки — зазнала збитків.
  • Новим керівником компанії терміном на один рік призначений Юрій Вітренко, який до цього виконував обовʼязки міністра енергетики.