У Гаїті призначили тимчасового президента. Влада просить ООН і США ввести війська

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тимчасовим президентом Гаїті після вбивства Жовенеля Моїза призначили Жозефа Ламбера — представника верхньої палати парламенту.

Про це повідомляє Juno7.

Виконуючий обовʼязки премʼєр-міністра Гаїті Клод Жозеф звернувся до ООН і США з проханням надати військову допомогу і ввести війська на територію країни для посилення національної поліції.

Влада Гаїті хоче посилити безпеку для проведення виборів, а також забезпечити охорону портів, аеропорту та енергетичної інфраструктури.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що військову допомогу американська сторона поки надати не готова. США лише можуть відправити співробітників ФБР і Міністерства внутрішньої безпеки для допомоги у розслідуванні вбивства президента.

  • Вночі 7 липня 53-річного Жовенеля Моїза знайшли мертвим у його резиденції. За даними попереднього розслідування, Моїз отримав десятки кульових поранень, а на місці знайшли гільзи калібру 5,56 і 7,62 мм. Також повідомлялося, що постраждала дружина президента. Вона нібито померла в лікарні від поранень, але посольство Гаїті в Домінікані заперечує цю інформацію.
  • Виконувач обовʼязків премʼєр-міністра Гаїті оголосив стан облоги. Поліція і армія тимчасово отримали розширені повноваження.
  • 9 липня влада Гаїті повідомила, що президента вбила група найманців з 28 осіб. Всі вони громадяни Колумбії і США.