Президента Гаїті застрелили у його маєтку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Президента Гаїті застрелили у його маєтку

Getty Images

У Гаїті близько першої години ночі 7 липня невідомі залізли у резиденцію президента Жовенеля Моїза і застрелили його. Під час нападу також постраждала дружина президента Мартін Марі Етьєн Джозеф, яка отримала вогнепальне поранення — її шпиталізували, однак вона згодом померла у лікарні.

Про це повідомляє France 24 з посиланням на заяву тимчасового премʼєр-міністра країни Клода Жозефа, який закликав населення зберігати спокій.

Він запевнив, що ситуація в країні перебуває під контролем національної поліції і Збройних сил Гаїті. Хто саме напав — невідомо, але відомо, що вони говорили іспанською (офіційні мови Гаїті — гаїтянська креольська і французька).

Країною поки керуватиме Жозеф. Вбитому Моїзу було 53 роки, він керував Гаїті з 7 лютого 2017 року.

У лютому 2021 року влада Гаїті повідомила, що попередила підготовку державного перевороту і замаху на президента Моїза. За відповідними звинуваченнями затримали понад 20 людей, зокрема, суддю Верховного суду і одного з головних поліцейських Гаїті. Перед цим опозиція зажадала відставки Моїза, заявивши, що його пʼятирічний термін закінчився 7 лютого. Але президент відмовлявся залишати посаду, стверджуючи, що його термін завершується через рік — 7 лютого 2022 року. Після цього у країні відбулись масові протести — у цей час Моїз переховувався в президентському палаці й не міг вільно пересуватися навіть у столиці.

Після багатьох років голоду, бідності і щоденних відключень електроенергії гаїтяни говорять, що їхня країна (найбідніша в Західній півкулі) знаходиться в найгіршому стані, який вони коли-небудь бачили, оскільки уряд не може задовільнити найелементарніші потреби. Окрім бідності, у країні високий рівень бандитизму. У грудні 2020 року Міністерство фінансів США наклало санкції на найближчих союзників Моїза за надання політичного захисту і зброї бандам, які націлені на опозиційні райони.

Гаїтяни вважають, що саме за підтримки Моїза у країні зростала кількість банд — з їх допомогою він придушував будь-яке інакомислення. Спочатку банди нападали на квартали опозиції і атакували протестувальників, які вимагали поліпшення умов життя. А зараз люди кажуть, що банди діють всюди.