Влада Гаїті заявила, що запобігла держперевороту. Країна перебуває на межі конституційної кризи

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Влада Гаїті заявила, що запобігла держперевороту. Країна перебуває на межі конституційної кризи

Norway UN / Flickr

Влада Гаїті повідомила, що попередила підготовку державного перевороту і замаху на президента Республіки Жовенеля Моїза. За відповідними звинуваченнями затримали понад 20 людей, зокрема, суддю Верховного суду і одного з головних поліцейських Гаїті. Опозиція заявляє, що звинувачення проти них сфабриковані.

Про це повідомляє The New York Times.

Країна перебуває на межі конституційної кризи — опозиція зажадала відставки президента Моїза, заявивши, що його пʼятирічний термін закінчився у неділю, 7 лютого. Але президент відмовляється залишити посаду, стверджуючи, що його термін завершується через рік — 7 лютого 2022 року. У минулі вихідні судова влада Гаїті стала на бік опозиції і постановила, що термін повноважень Моїза закінчується 7 лютого 2021 року.

Через невдоволення режимом Моїза на Гаїті 6 та 7 лютого на чолі з опозицією відбулись протести, поліція застосували сльозогінний газ.

Після багатьох років голоду, бідності і щоденних відключень електроенергії гаїтяни говорять, що їхня країна (найбідніша в Західній півкулі) знаходиться в найгіршому стані, який вони коли-небудь бачили, оскільки уряд не може задовільнити найелементарніші потреби.

Уряд Сполучених Штатів висловився на підтримку Моїза. Однак представник Держдепартаменту зазначив, що США закликають до проведення чесних та прозорих парламентських виборів на Гаїті.

Газета пише, що Моїз прагне розширити свої президентські повноваження в найближчі місяці, змінивши конституцію країни. Референдум за новою Конституцією призначений на квітень, і опозиція побоюється, що голосування не буде вільним або справедливим і тільки зміцнить авторитарні тенденції Моїза.

Лідер опозиційної коаліції Андре Мішель пообіцяв, що, якщо президент не піде у відставку, опозиція проведе більше акцій протесту і почне громадянську непокору. Опозиція сподівається скористатися невдоволенням мільйонів безробітних гаїтян (понад 60% країни живе в бідності), щоб розпалити протести, які в минулому часто переростали в насильство і охоплювали більшу частину країни.

Хоча президент ніколи не був слабким гравцем (на час протестів Моїз переховувався в президентському палаці й не міг вільно пересуватися навіть у столиці), спостерігачі кажуть, що у нього хороші шанси залишитися на роботі. The New York Times пише, що слабка опозиція не може дійти згоди про те, як усунути Моїза від влади та ким його замінити.

Політична невизначеність посіяла почуття страху і побоювання, що вуличні демонстрації в найближчі дні приведуть до насильства і занурять країну в тривалий період заворушень.

Окрім бідності у країні високий рівень бандитизму. У грудні Міністерство фінансів США наклало санкції на найближчих союзників Моїза за надання політичного захисту і зброї бандам, які націлені на опозиційні райони.

Опоненти влади вже кілька років проводять мітинги в столиці острівної держави Порт-о-Пренс, протестуючи проти корупції та розгулу злочинності. Правозахисники та активісти скаржаться, що влада прикриває гангстерів і люди уникають зайвих виходів у світ, адже бояться, що їх можуть викрасти.

Гаїтяни вважають, що саме за підтримки Моїза у країні зростає кількість банд. Президент їх підтримує, аби придушити будь-яке інакомислення. Спочатку банди нападали на квартали опозиції і атакували протестувальників, які вимагали поліпшення умов життя. А зараз люди кажуть, що банди діють всюди.