НАЗК: Рішення Окружного адмінсуду зупинити припис про звільнення глави «Нафтогазу» суперечить законодавству

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАЗК: Рішення Окружного адмінсуду зупинити припис про звільнення глави «Нафтогазу» суперечить законодавству

Голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко

Facebook / Yuriy Vitrenko

Рішення Окружного адміністративного суду зупинити дію припису від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для уряду щодо необхідності розірвати контракт з головою «Нафтогазу» Юрієм Вітренком суперечить законодавству.

Про це йдеться у заяві НАЗК.

Агентство звернуло увагу, що за постановою Вищого адміністративного суду (ВАСУ) від 6 березня 2008 року застосування судом заходів забезпечення, які за змістом є ухваленням рішення без розгляду справи по суті, не відповідає меті правового застосування забезпечення позову.

«Тобто, у цьому випадку позивач просить суд визнати протиправним та скасувати припис НАЗК, а суд без розгляду справи фактично виконує запитуване позивачем. Зважаючи на Постанову ВАСУ, забезпечення такого позову не відповідає меті правового застосування забезпечення позову», — заявили в агентстві.

Голова агентства Олександр Новіков заявив, що це рішення суду демонструє необхідність завершення судової реформи. «ОАСК забезпечив розгляд клопотання про забезпечення позову в рекордні строки — менш ніж за два дні. Така швидкість є безпрецедентною для українського правосуддя. Особливо зважаючи на те, що станом кінець 2020 року в судах накопичилося понад 3 тисячі справ щодо корупціонерів, які не були розглянуті», — зазначив Новіков.

  • Уряд 28 квітня звільнив главу «Нафтогазу» Андрія Коболєва та наглядову раду. До обрання нового складу правління його функції мав виконувати чинний склад, але він подав у відставку. Причиною відставки голови та наглядової ради «Нафтогазу» уряд назвав їхню незадовільну роботу.
  • Новим керівником компанії терміном на один рік призначений Юрій Вітренко, який до цього виконував обовʼязки міністра енергетики.
  • 15 червня голова НАЗК Олександр Новіков видав припис, за яким Кабінет міністрів має скасувати контракт із головою НАК «Нафтогаз України» Юрієм Вітренком. На думку агентства, його призначення порушило закон.