Україна вимагає від Мінська розʼяснень через допит Протасевича бойовиками «ЛНР»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посольство України в Мінську звернулося до влади Білорусі з вимогою надати офіційні пояснення щодо заяв так званої «генпрокуратури» бойовиків «ЛНР» про допит колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Про це «Радіо Свобода» повідомив спікер українського Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

«Ніякої «генпрокуратури ЛНР» не може бути за визначенням. Фактичний контроль на тимчасово окупованих територіях в Луганській області здійснює окупаційна адміністрація Російської Федерації. Повідомлення про проведення «слідчих дій» в Білорусі слід розглядати в контексті намагань РФ надати підпорядкованим їй незаконним угрупованням хоч якоїсь псевдосуб’єктності», — зазначив Ніколенко.

За його словами, ці заяви підтверджують причетність Росії до примусової посадки рейсу Ryanair із Протасевичем в Мінську. Він додав, що участь у цьому РФ фактично позбавляє Білорусь суверенітету.

Спікер зазначив, що Україна врахує цей факт у подальших рішеннях щодо захисту інтересів нацбезпеки.

  • 26 травня Комітет державної безпеки Білорусі офіційно звинуватив Протасевича в тому, що він воював на Донбасі в українському полку «Азов». На це одразу відреагував засновник полку «Азов» та його перший командир Андрій Білецький. Він підтвердив, що Протасевич справді був на Донбасі разом з його полком, але працював там як журналіст.
  • 16 червня в «ЛНР» заявили, що допитали Протасевича у «справі про причетність» до «Азову». Згодом російські ЗМІ повідомили, що «прокуратура ДНР» теж перевіряє причетність Протасевича до «Азову».