МЗС Білорусі зібрав пресконференцію через посадку літака Ryanair у Мінську. Участь у ній взяв Протасевич

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство закордонних справ Білорусі у понеділок, 14 червня, зібрало пресконференцію через примусову посадку літака Ryanair у Мінську.

Одним із учасників брифінгу став затриманий опозиціонер Роман Протасевич.

Також у пресконференції взяли участь прессекретар МЗС Анатолій Глаз, голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора, командувач ВПС і військ ППО Ігор Голуб, начальник першого головного управління Держприкордонкомітету Андрій Філатов, директор департаменту з авіації Мінтрансу Білорусі Артем Сікорський.

За словами Голуба, «жодного перехоплення, примусового розвороту від держкордону і примусової посадки літака Ryanair не було».

Протасевич під час брифінгу назвав інформацію, яку раніше поширила організація BYPOL, що нібито Лукашенко зламав йому ніс, «жартом».

«Ніхто мене не бив, пальцем не чіпав», — заявив опозиціонер та пояснив, що сліди на його руках після затримання з’явилися від стяжок, оскільки у правоохоронців не було при собі наручників.

Також Протасевич висловив готовність пройти повне медичне обстеження, щоб підтвердити, що йому не завдавали фізичних ушкоджень, і звернувся до батьків.

«Мамо, тато, не переймайтеся, в мене справді все добре», — сказав він.

У відповідь на запитання журналістів голова Слідчого комітету щодо пропозиції самопроголошеного президента Олександра Лукашенка бойовикам «ЛНР» допитати Протасевича голова Слідчого комітету Гора запевнив, що жодного запиту наразі не надходило.

«Будь-які офіційні свідчення я даю тільки представникам Слідчого комітету», — уточнив Протасевич.

Окрім цього, білорус запевнив, що співпраця зі слідством є винятково його вибором і його рішенням — він розчарувався у проєкті Nexta.

«Жодного торгу зі слідством чи чогось подібного не було. Будь-яка моя участь, зокрема в цьому заході, є винятково добровільною. Так само, як інтерв’ю пану Маркову. Мене ніхто не примушує. Так само мене ніхто і ніколи не примушував до повної співпраці зі слідством. Мої дії пов’язані з тим, що я розумію, якої шкоди завдав державі. Моя совість абсолютно чиста, я нікого не зраджую, я нікого не здаю, я співпрацюю зі слідством, я допомагаю моїй країні», — заявив він.

Протасевич зазначив, що його політичні погляди не змінилися, але він поважає Лукашенка, який «вистояв перед натиском, який розпочався влітку».

«Я не буду прихильником президента. Я не кажу, що повністю переходжу на бік держави», — додав він.

  • 23 травня в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак Ryanair (Афіни — Вільнюс) екстрено посадили в Мінську через інформацію про замінування, яка зрештою не підтвердилася. Для супроводу літака піднімався винищувач МіГ-29.
  • 3 червня білоруський держканал ОНТ показав півторагодинне «інтервʼю» з Протасевичем. На фрагментах відео він публічно визнає свою «провину» в закликах до протестів у Білорусі та запевняє, що поважає самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, назвавши того «людиною зі сталевими яйцями».