Італія офіційно схвалила прагнення України вступити в Євросоюз і запевнила у своїй всебічній підтримці

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Італія повною мірою підтримує вступ України в Євросоюз.

Про це заявив голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою 10 червня.

«Хочу чітко наголосити на тому, що Італія визнає європейські прагнення України і буде всебічно підтримувати її на цьому шляху», — сказав італійський міністр.

За словами Ді Майо, Італія пишається тим, що підтримала Асоціацію про вільну торгівлю між Україною та ЄС, а також надання ліберального візового режиму.

«Ми задоволені тими результатами, які забезпечили ці домовленості», — наголосив він і запевнив, що зміцнення відносин між Україною та Брюсселем є важливим для обох сторін.

Глава МЗС Італії додав, що його країна підтримує і цінує досягнення України щодо партнерства з НАТО, в плані всіх наявних інструментів і механізмів.

«Це та рушійна сила, яка має збільшити внутрішню міць і обороноспроможність вашої країни», — вважає він.

Водночас український міністр зазначив, що під час зустрічі з Ді Майо вони обговорили, як Італія може додатково посприяти євроатлантичній інтеграції України.

Окремо глава МЗС Італії підтвердив підтримку територіальної цілісності України, засудження анексії Криму Росією, а також запровадження проти РФ санкцій.

  • 10 лютого Європейський парламент ухвалив доповідь щодо стану реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У ній йшлося, що офіційний Євросоюз не визнає перспективу членства України в ЄС, не бажаючи давати надію на її швидкий вступ до блоку. Адже найближчим часом ані Україна, ані ЄС не будуть до цього готові. Натомість Європарламент дотримується думки, що українцям потрібно дати мету, якої можна прагнути.
  • У травні Україна, Молдова та Грузія заснували новий формат співпраці під назвою «Асоційоване тріо». Вони будуть спільно займатися євроінтеграцією задля вступу до ЄС у майбутньому.
  • Наступний саміт Україна — ЄС відбудеться у жовтні 2021 року.