В Офісі президента заявили, що питання членства України в ЄС має вирішитися до 2030 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Офісі президента заявили, що членство України у Європейському Союзі перестало бути гіпотетичним — це питання часу, яке має вирішитися «до кінця поточного десятиліття».

Про це йшлося на нараді у президента Володимира Зеленського, повідомляє пресслужба відомства.

На нараді обговорювали стратегію європейської та євроатлантичної інтеграції, а також напрямів зовнішньої політики. Зокрема, говорили про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

В ОП серед цілей називають євроінтеграцію та «досягнення основних критеріїв» щодо набуття повноправного членства в НАТО.

«Україна — авторитетний і відповідальний член міжнародної спільноти, робить вагомий внесок у забезпечення глобальної та регіональної безпеки й стабільності, активно залучається до протидії новітнім викликам і загрозам», — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 10 лютого Європейський парламент ухвалив доповідь щодо стану реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У ній йшлося, що офіційний Євросоюз не визнає перспективу членства України в ЄС, не бажаючи давати надію на її швидкий вступ до блоку. Адже найближчим часом ані Україна, ані ЄС не будуть до цього готові. Натомість Європарламент дотримується думки, що українцям потрібно дати мету, якої можна прагнути.

  • Восени торік голова європейської дипломатії Жозеф Боррель після візиту до України назвав президента Володимира Зеленського «джерелом надії» у боротьбі з корупцією, але водночас розкритикував сповільнення реформ і зазначив, що «ЄС не є благодійною організацією чи банкоматом», тож українці мусять завершити реформи для розвитку відносин з блоком. Пізніше зі звіту Борреля видалили згадку про «банкомат». Як пояснили в офісі Борреля, суперечливе речення прибрали, щоб підкреслити продуктивність візиту єврокомісара до України.