Путін підписав «закон проти ФБК Навального». Соратникам опозиціонера можуть заборонити брати участь у виборах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін підписав «закон проти ФБК Навального». Соратникам опозиціонера можуть заборонити брати участь у виборах

Mikhail Svetlov / Contributor / Getty Images

Президент Росії Володимир Путін підписав так званий закон проти «Фонду боротьби з корупцією» увʼязненого опозиціонера Олексія Навального. Закон забороняє брати участь у виборах людям, «причетним до діяльності екстремістської або терористичної організації».

Цей законопроєкт зʼявився незабаром після того, як прокуратура заявила про вимогу визнати ФБК «екстремістською організацією», повідомляє Meduza.

Відповідно до закону, у виборах будь-якого рівня в Росії не зможуть брати участь засновники та керівники (включно з главами структурних і регіональних підрозділів і їхніми заступниками), які працювали в організації протягом трьох років до визнання її судом екстремістською або терористичною. Ця заборона діятиме пʼять років.

Також, відповідно до закону, протягом трьох років з дня рішення суду про ліквідацію або заборону діяльності екстремістської або терористичної організації не зможуть обиратися особи, які працювали в таких організаціях на рядових посадах.

Спочатку в документі йшлося лише про заборону брати участь у виборах до Держдуми, але до другого читання у проєкт внесли поправки, які вводять заборону щодо виборів всіх рівнів.

З набуттям цим законом чинності тисячі соратників і спонсорів ФБК, а також працівників штабів Навального можуть втратити право брати участь у виборах, якщо ці організації визнають «екстремістськими».

  • Наприкінці квітня Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії (Росфінмоніторинг) включила штаби Навального до переліку організацій, причетних до тероризму й екстремізму. Після цього соратник Навального Волков оголосив, що офіційно розпускає мережу регіональних штабів. Він пояснив, що робота штабів «у нинішньому вигляді є неможливою».