У Польщі зажадали €5 мільярдів компенсації від Німеччини за «Північний потік — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Німеччина повинна виплатити Польщі компенсацію за будівництво газопроводу «Північний потік — 2».

Про це заявив колишній міністр національної оборони Польщі Ян Парис в інтервʼю виданню Do Rzeczy.

«Наша держава має вимагати у Німеччини компенсацію. Німці витратили €5 мільярдів на будівництво «Північного потоку», тож нехай вони виділять €5 мільярдів на додаткове озброєння для Центрально-Східної Європи», — сказав він.

На думку Париса, безпека Польщі постраждала через газопровід, тому вимоги до Берліну цілком обґрунтовані.

«Не може бути, щоб німецька сторона дбала тільки про інтереси Росії та ігнорувала інтереси всієї Європи, включно зі східним флангом НАТО. [...] Одним словом, країни Заходу, зокрема США, повинні усвідомлювати, наскільки нерозважливо перекачувати гроші в Росію. «Північний потік — 2», безумовно, є таким насосом, оскільки він дозволяє нарощувати російське озброєння», — додав польський міністр.

Також Парис вважає, що президент США Джо Байден, імовірно, не усвідомлює, що його згода на реалізацію проєкту спровокує конфлікт із низкою країн.

«На карту поставлена вся «Бухарестська девʼятка» плюс Україна, загалом 150 мільйонів осіб. Це держави, які охороняють безпеку Європи. Без них немає захисту східного флангу НАТО», — резюмував він.

  • Компанія Nord Stream 2 AG заявляє, що будівництво газопроводу вже завершено на 94% і «залишилося прокласти близько 120 кілометрів у водах Данії та трохи понад 30 кілометрів у водах Німеччини».
  • Подальшому будівництву російського морського трубопроводу «Північний потік — 2» заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших страхових компаній у світі.