США ввели санкції проти компаній і суден, які будують газопровід «Північний потік— 2»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США ввели санкції проти компаній і суден, які будують газопровід «Північний потік— 2»

Nord Stream 2

США ввели санкції проти російських компаній і суден, які беруть участь у будівництві газопроводу «Північний потік—2». Про це повідомляє Міністерство фінансів країни.

У списку 13 суден: «Академік Черський», «Артеміс офшор», «Бахтемір», «Балтійський дослідник», «Фінвал», «Капітан Беклемішев», «Мурман», «Нарвал», «Сивуч», «Рятувальник Карєв», «Умка», «Владислав Стрижов» та «Юрій Топчев».

Також санкції ввели щодо компаній «Мортранссервіс», федеральної державної бюджетної установи «Морська рятувальна служба» і Самарського теплоенергетичного майнового фонду. Проте із «Морською рятувальною службою» можна працювати у сферах, не повʼязаних з будівництвом газопроводу.

Водночас про санкції проти компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG не повідомляється — ЗМІ писали, що США не будуть їх запроваджувати, аби не зіпсувати відносини з Німеччиною. 20 травня Держдеп США передав Конгресу перелік учасників будівництва «Північного потоку — 2», які потраплять під санкції: там була компанія Nord Stream 2 AG, але щодо неї зробили виняток, мотивований «інтересами національної безпеки».

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 95%. Подальшому будівництву трубопроводу заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія зможе постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших страхових компаній у світі.