ЗМІ повідомили, що суддя-втікач Чаус перебуває у військовій частині київських прикордонників. Там це назвали «брехнею та маніпуляцією»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЗМІ повідомили, що суддя-втікач Чаус перебуває у військовій частині київських прикордонників. Там це назвали «брехнею та маніпуляцією»

Мусиенко Владислав / УНИАН

Журналісти телеканалу «Прямий» повідомили, що суддя-втікач Микола Чаус перебуває в одній з військових частин прикордонної служби на Київщині (№ 2428), однак Державна прикордонна служба назвала цю інформацію «маніпуляцією та фейками».

Про це ДПСУ повідомила у коментарі «Радіо Свобода».

19 травня телеканал «Прямий» оприлюднив відео про те, що Микола Чаус, як дізналися журналісти від адвоката, перебуває у одній з військових частин на Київщині (№ 2428), бо начебто «відео з Чаусом» було змонтоване за допомогою програми, яку кілька років тому закупила ця військова частина.

Однак прикордонники це заперечують і не розуміють, чому адвокатів дивує наявність ліцензійної програми Adobe Premiere Pro.

«Це фейк і це брехлива, маніпулятивна інформація, яку поширили ці видання. [...] Йдеться про програмний продукт Adobe Premiere Pro. Так, дійсно, Державна прикордонна служба здійснює закупки ліцензійних програм, аби не порушувати прав інтелектуальної власності. Дивує, чому дотримання норм ДПСУ в усіх викликає подив, що ми користуємося правильними ліцензійними продуктами і не порушуємо прав інтелектуальної власності», — наголосив речник прикордонної служби Андрій Демченко.

Микола Чаус був суддею Дніпровського суду Києва з жовтня 2002 року. 9 серпня 2016 року його затримали, коли він отримував хабар у $150 тисяч. Натомість він мав ухвалити потрібне рішення у справі про торгівлю наркотиками. Щоб заарештувати Чауса, потрібно було рішення парламенту, а він був на канікулах. Уже наступного дня Чаус не прийшов на роботу. Зрештою він опинився у Молдові та попросив там про політичний притулок — 3 березня 2021 року йому відмовили. Україна подала запит про екстрадицію.

  • 3 квітня 2021 року адвокати Чауса повідомили про його викрадення. За їхніми словами, його викрала в центрі столиці Молдови група озброєних людей і вивезла в невідомому напрямку.
  • 5 квітня глава МВС Молдови заявив про затримання першого підозрюваного. За його словами, Чауса викрали іноземні громадяни, вони вже покинули країну, перейшовши молдовсько-український кордон. Листувалися організатори викрадення українською мовою.
  • 17 травня Чаус вперше записав відео після викрадення. Він запевнив, що скоро повернеться в Україну. Його адвокат вважає, що екссуддя записав відео під тиском. На другому відео він заявив, що має намір повернутися в Україну і разом з адвокатами відповісти на всі запитання.