«Я вам не Черновецький». Кличко вимагає від правоохоронних органів звіту по справах, щодо яких КМДА проводила аудит

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Я вам не Черновецький». Кличко вимагає від правоохоронних органів звіту по справах, щодо яких КМДА проводила аудит

Скакодуб Андрій / POOL / УНІАН

Мер Києва Віталій Кличко вимагає від правоохоронних органів звіту про статус справ, щодо яких Київська міська держадміністрація (КМДА) передавала документи за результатами аудитів.

Про це він сказав у відеозверненні, реагуючи на обшуки на комунальних підприємствах міста.

«З 2015 року департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА провів 385 перевірок і передав правоохоронцям матеріали за 316 об’єктами аудиту. З тієї інформації, що ми маємо на сьогодні за цими матеріалами зареєстровані 168 кримінальних проваджень або матеріали долучені до справ, порушених раніше», — сказав Кличко.

За його словами, за всіма кримінальними провадженнями правоохоронці підготували 52 повідомлення про підозру, а за 27 — передали обвинувальні акти до суду. Водночас, мер наголосив, що у нього немає інформації, яка ситуація з іншими справами.

«Сьогодні перевірки і обшуки здійснюються переважно за тими матеріалами, що передали ми самі. Про ті порушення, що виявили ми самі. Так чим займалися правоохоронні органи? Чи тільки раптом дійшли руки, бо прийшла весна?» — сказав Кличко.

Він стверджує, що по деяких справах місто передало матеріали ще два роки тому. «А зараз ті [правоохоронці] прийшли шукати знову. І тепер беруть копії тих документів, які є у правоохоронних органів. Це все виглядає заангажовано, як акція, підготовлена похапцем», — заявив Кличко.

Очільник Києва вважає, що останні події відбуваються для його дискредитації. «Режисерам цього дійства скажу одне: ви зараз провертаєте ту ж схему, що робив Янукович з Черновецьким. Бо «креативні» юристи цієї спецоперації — ті ж самі. Але ж врахуйте: я вам — не Черновецький! А от ви — таки наступники Януковича», — заявив Кличко.

  • Київська міська прокуратура 11 і 12 травня обшукувала офіси комунальних підприємств столиці у справах про незаконне заволодіння коштами, ухилення від сплати податків, зловживання службовим становищем, незаконні побори з підприємств і «кришування» нелегального бізнесу.
  • 13 травня також пройшли обшуки — Державна фіскальна служба провела їх у приміщеннях «Київського метрополітену» та в комунальному підприємстві «Київпастранс». Податківці шукали документацію для кримінального провадження за підозрою в ухиленні від сплати податків у сумі 9 мільйонів гривень під час будівництва Сирецько-Печерської лінії метрополітену.
  • В Офісі президента вважають необґрунтованою заяву Кличка про те, що обшуки є спробою тиску на київську владу.