Віцепрем’єр Стефанішина: Україна очікує, що ЄС перегляне політику сусідства і до 2027 року можна буде вийти на конкретні рішення

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна очікує, що Європейський Союз невдовзі перегляне політику сусідства, і цей перегляд стосуватиметься усіх країн Східної Європи.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.

«Ми очікуємо, що в 2022 році ЄС започаткує перегляд політики сусідства, і цей перегляд стосуватиметься усіх країн Східної Європи; що буде вироблено конкретний новий формат співпраці для Грузії, України і Молдови, країн, які прагнуть членства. І ми очікуємо, що до 2027 року, коли Литва перебере головування в Раді ЄС, можна буде вийти на конкретні політичні рішення», — наголосила Стефанішина.

Віцепрем’єр також підкреслила, що Україна є першою країною Східної Європи, що розпочала діалог про прямий доступ до внутрішнього ринку ЄС.

«Йдеться про те, що країна з понад 40 мільйонами споживачів прагне приєднатися до ринку, де є 500 мільйонів споживачів. Це один з найбільших інтеграційних дискурсів, який було розпочато в останні роки з такими країнами Східної Європи, як Україна», — додала Стефанішина.

  • В Офісі президента у лютому заявили, що членство України у Європейському Союзі перестало бути гіпотетичним — це питання часу, яке має вирішитися «до кінця поточного десятиліття».
  • Європейський парламент 10 лютого ухвалив доповідь щодо стану реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У ній йшлося, що офіційний Євросоюз не визнає перспективу членства України в ЄС, не бажаючи давати надію на її швидкий вступ до блоку. Адже найближчим часом ані Україна, ані ЄС не будуть до цього готові. Натомість Європарламент дотримується думки, що українцям потрібно дати мету, якої можна прагнути.
  • Президент Євроради Шарль Мішель під час візиту в Україну в березні закликав українську владу провести судову реформу та посилити боротьбу з корупцією. Також він нагадав, скільки фінансової допомоги Брюссель вже надав Києву.