Кремль: Путін готовий розмовляти із Зеленським, але не про Донбас

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Росії Володимир Путін готовий провести перемовини з президентом України Володимиром Зеленським, але виключно на тему двосторонніх відносин.

Про це повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков, пише ТАСС.

«Абсолютно чітко було викладено президентом його ставлення до ініціативи. Такий діалог може стосуватися тільки проблематики двосторонніх відносин. Тобто цей діалог не може здійснюватися, виходячи з цілей пошуків врегулювання конфлікту на південному сході України», — пояснив він.

Також Пєсков зазначив, що адміністрація Путіна постійно перебуває на контакті з Офісом президента України. За це відповідає заступник голови адміністрації та куратор Донбасу з Кремля Дмитро Козак.

Він розповів, що місце зустрічі ще не обговорювали, а в Москві альтернативний варіант не пропонували.

«Чесно кажучи, якщо ми правильно зрозуміли, президент України говорив саме про те, що Донбас треба обговорювати і для цього потрібна зустріч. Тому в будь-якому випадку потрібно прояснити ще багато деталей», — підкреслив Пєсков.

  • Зеленський 20 квітня у відеозверненні запропонував Путіну провести зустріч на Донбасі, де триває війна. За його словами, на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» пролунала пропозиція провести зустріч на лінії розмежування на Донбасі, щоб на власні очі побачити війну.
  • 22 квітня Путін заявив, що якщо Зеленський хоче обговорювати з ним питання Донбасу, то йому потрібно напряму спілкуватися з ватажками бойовиків «ЛДНР». Але «якщо йдеться про розвиток двосторонніх відносин», то запропонував зустрітися в Москві «в будь-який зручний час».
  • Згодом глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що вважає «некоректним» запрошувати Путіна на перемовини до Києва, адже той дав зрозуміти, що на Донбас не поїде.