Одеса, Харків і Запоріжжя відповіли на звинувачення санлікаря Ляшка щодо низьких темпів вакцинації

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Одеса, Харків і Запоріжжя відповіли на звинувачення санлікаря Ляшка щодо низьких темпів вакцинації

Tim Reckmann / Flickr

В Одесі, Харкові та Запоріжжі відповіли на звинувачення головного санітарного лікаря Віктора Ляшка щодо низьких темпів вакцинації.

Про це пише «Радіо Свобода».

В Одесі повідомили, що мало вакцинують через велику кількість медиків, які відмовляються вакцинуватися.

«Це пов’язано з тим, що багато медичних працівників на момент отримання вакцини вже перехворіли на COVID-19 і отримали природний імунітет, або хворіли на момент доставки вакцини. Також свою роль зіграв і вплив виступів у ЗМІ відомих осіб, колишніх президента Петра Порошенка і прем’єра Юлії Тимошенко про якість вакцини. Наразі по другому колу вакцинують медичних працівників, які мали потрапити в першу хвилю», — пояснив начальник відділу промоції Одеського обласного центру громадського здоров’я Святослав Лінников.

За його словами, термін придатності вакцини Covishield до кінця червня, а тому до того часу її обов’язково використають.

Водночас у Харкові чекають на перевірку від МОЗ, щоб та сама з’ясувала, у чому причина низьких темпів. Там повідомили, що в області залишилися всього дві тисячі невикористаних доз.

«Вони залишаються тому, що ті посадові особи медичної сфери, які відповідали за їхнє використання, мали бачення своє... Вони притримували цю партію, намагалися отримати від держави гарантовану другу партію», — сказав радник голови Харківської ОДА Олександр Галацан.

Водночас у Запоріжжі назвали причиною повільної вакцинації помилки конкретних людей. Там запевнили, що наступного тижня темпи зростуть.

«На сьогодні в області навчено очно [персонал] та запущено 80 пунктів, [медпрацівники] ще 15-ти навчились дистанційно. 33 пункти завершать навчання наступного тижня. Тобто всього буде 128 пунктів щеплення. На наступному тижні працюватимуть 103 пункти. Іноді одна людина може перекреслити роботу багатьох медичних працівників, за що просимо вибачення публічно, але це ніяким чином не може перекреслити наші реальні здобутки», — пояснив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич.

  • Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що три області порушують алгоритм вакцинації проти коронавірусу в Україні — Запорізька, Харківська й Одеська. Окрім цього, заступник глави МОЗ уточнив, що використати вакцину з першої партії мали до 9—15 квітня. Через виявлені порушення з наступного тижня в цих областях проведуть моніторингові візити, щоби з’ясувати, чому не використовуються вакцини.
  • Україна домовилась про постачання 32 мільйонів доз вакцин від коронавірусу. Зокрема, 23 лютого отримала першу партію в 500 тисяч доз від компанії AstraZeneca, а 25 березня — 215 тисяч доз китайського препарату CoronaVac (контракт підписали на майже 2 мільйони доз). Також уклали контракти на постачання 10 мільйонів доз вакцини Novavax і ще стільки ж — Pfizer.