Байден та лідер Китаю заявили про амбітні плани щодо скорочення викидів в атмосферу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден та лідер Китаю заявили про амбітні плани щодо скорочення викидів в атмосферу

Al Drago / Stringer

Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін розповіли на глобальному кліматичному саміті про наміри своїх країн досягти вуглецевої нейтральності. Про це йдеться у текстовій трансляції CNN.

Президент Байден оголосив про мету скоротити викиди парникових газів на 50−52%, порівняно з рівнем викидів 2005 року, а до 2050 року — створити економіку з нульовими викидами. Ці цифри були отримані після тривалих консультацій з урядовими установами, вченими, представниками промисловості, губернаторами, мерами і дослідниками навколишнього середовища.

CNN наголошує, що цей крок підкреслює прихильність Байдена боротись з кліматичною кризою. Президент також закликав інших світових лідерів приєднатися до нього.

«Жодна нація не може вирішити цю кризу поодинці, і я знаю, що ви всі це прекрасно розумієте. Всі ми, і особливо ті з нас, хто представляє найбільші економіки світу. Ми повинні активізувати свої зусилля. Ви знаєте, що ті, хто дійсно вживають заходів і роблять сміливі інвестиції у майбутнє чистої енергії, завтра отримають хороші робочі місця і зроблять свою економіку більш стійкою і більш конкурентоспроможною», — сказав президент США.

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив про прихильність своєї країни до «зеленого» розвитку — він підтвердив, що Китай планує вийти на пік вуглецевих викидів до 2030 року, а після цього за 30 років (до 2060) досягне вуглецевої нейтральності. Про цю мету лідер держави вперше оголосив у вересні 2020 року в відеозверненні до Генасамблеї ООН.

Зараз Сі також заявив про план Китаю обмежити споживання вугілля: «Ми будемо суворо контролювати проєкти з виробництва електроенергії на вугіллі. Ми будемо суворо обмежувати споживання вугілля протягом 14-ої «пʼятирічки» і поступово скорочувати протягом 15-ї «пʼятирічки».

Говорячи про необхідність глобального співробітництва в області клімату, Сі сказав: «Не так давно китайська і американська сторони випустили спільну заяву, що стосується кліматичної кризи. Китай розраховує на співпрацю з міжнародним співтовариством, включно з США».

Зазначимо, що цей саміт організували США. На нього запросили і президента Росії Володимира Путіна. Це перші великі міжнародні переговори про клімат. Загалом адміністрація президента США розіслала запрошення 40 світовим лідерам (президента України Володимира Зеленського у цьому переліку немає). Зустріч відбувається в онлайн-форматі, її транслюють у прямому ефірі.

Незворотну точку кліматичних змін Земля пройшла ще в 1960-х роках, коли більшості людей нічого не було відомо про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, а й вилучати його з атмосфери.