Президент Польщі Дуда скликав обговорення з силовиками через активність Росії на українському кордоні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Президент Польщі Дуда скликав обговорення з силовиками через активність Росії на українському кордоні

European Parliament / Flickr

Президент Польщі Анджей Дуда скликав обговорення за участю Міністерства національної оборони, воєначальників і керівників служб, щоб обговорити діяльність Росії на кордоні з Україною.

Про це заявив глава Бюро національної безпеки Павло Солох, повідомляє видання RMF 24.

Окремо у Twitter він зазначив, що польські збройні сили і союзники постійно відстежують загрози за межами східного кордону.

Нагадаємо, що 20 квітня Міністерство оборони Росії пояснило, навіщо стягує війська до українського кордону: «Нестабільний стан справ спостерігається в низці країн Близькосхідного регіону і Закавказзя. Спроби НАТО протидіяти його нормалізації змушують нас вдаватися до симетричних заходів стратегічного стримування і нарощувати бойові можливості військ Південного військового округу».

Також у відомстві заявили, що керівництво України, «як і раніше, прагне дестабілізувати ситуацію на Донбасі».

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини.
  • 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розгорнула на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей, провокація на Донбасі та наступ.