Держдеп США не бачить ознак того, що Україна провокує Росію посилювати військову присутність на кордонах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Держдеп США не бачить ознак того, що Україна провокує Росію посилювати військову присутність на кордонах

U.S. Department of State / Flickr

Державний департамент США заявив, що Україна не провокує Росію на посилення військової присутності у Криму та вздовж кордонів. Про це на брифінгу заявив представник Держдепу США Нед Прайс.

«Росія тут — агресор. Ми не бачили ніяких ознак того, що Україна займається провокаціями або сприяє ескалації напруженості. Ми бачили російську кампанію з дезінформації, покликану помилково звинуватити Україну в діях Кремля. Це було одне з основних обговорень у Брюсселі минулого тижня у штаб-квартирі НАТО», — заявив Прайс.

Він наголосив, що зараз спостерігається присутність російських військ на рівнях, небачених з часів вторгнення Росії у 2014 році, а також триваючі атаки та інші провокаційні дії з боку бойовиків «ЛДНР».

У підсумку Прайс декілька разів наголосив, що Штати продовжують підтримувати Україну.

Нагадаємо, що 13 квітня у Брюсселі відбулась перша зустріч міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Тоді Держсек висловив стурбованість через те, що Росія навмисно посилює напруженість у відносинах з Україною, а також через почастішання порушень режиму припинення вогню і пересування військ в окупованому Криму та поблизу кордонів України.

Тему російських військ поблизу українського кордону зачепив й президент США Джо Байден у другій телефонній розмові з Володимиром Путіним 13 квітня та закликав РФ знизити напруженість.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини.
  • 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розгорнула на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії подій: демонстрація сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей, провокація на Донбасі та наступ.