ЗМІ: Один з висланих з Чехії дипломатів служив у ГРУ разом з Петровим та Бошировим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЗМІ: Один з висланих з Чехії дипломатів служив у ГРУ разом з Петровим та Бошировим

Youtube / PolitRussia

Один з російських дипломатів, висланих з Чехії, служив в одній військовій частині з офіцерами ГРУ Олександром Мишкіним і Анатолієм Чепігою, відомими під іменами Олександр Петров та Руслан Боширов. У дипкорпусі він міг працювати під чужим прізвищем.

Про це повідомляється в матеріалі чеського видання Seznam Zpravy.

Йдеться про заступника військового аташе посольства Росії в Празі Віктора Будяка. Журналісти вважають, що він міг служити у військовій частині № 29155 в московському районі Ізмайлово. Раніше розслідувачі припускали, що ця військова частина спеціалізується на спеціальних операціях в Європі. Водночас, за іншою версією, частина є місцем проведення стандартних курсів для всіх працівників розвідки.

  • 18 квітня 2021 року премʼєр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що ГРУ Росії може бути причетним до масштабних вибухів боєприпасів на складі у Врбетіце в жовтні та грудні 2014 року. Тоді загинули дві людини, а збитки від вибухів оцінюють у кілька мільйонів крон.
  • Як наслідок Чехія вирішила вислати 18 російських дипломатів, у відповідь на що РФ вислала 20 чеських дипломатів. У Росії звинувачення у причетності до вибухів назвали «фокусами» і побачили в цьому «американський слід».
  • Поліція Чехії оголосила в розшук двох росіян, які використовували паспорти на імена Олександра Петрова та Руслана Боширова під час відвідування Праги і Злінського краю 11—16 жовтня 2014 року. Ці ж прізвища добре відомі за справою про отруєння родини Скрипалів у Британії у 2018 році.