Після зустрічі із Зеленським Макрон поговорить з Путіним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Франції Емманюель Макрон найближчим часом планує провести перемовини з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це повідомили у пресслужбі Єлисейського палацу.

У заяві йдеться, що 16 квітня Макрон зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Французький лідер підтвердив прихильність Франції до єдності та суверенітету України. Разом з тим, він зазначив складність досягнення домовленостей про Донбас та ризики військової ескалації в регіоні. Макрон також наголосив на готовності шукати політичне вирішення.

«Президент республіки [Макрон] та президент Зеленський також поспілкувалися з канцлером Німеччини Ангелою Меркель через відеозвʼязок. Вони спільно зазначили, що висновки Паризького саміту, що відбувся 9 грудня 2019 року, залишаються повністю актуальними, і вимагали від Росії взаємодії з Україною для сприяння їхній реалізації. Президент республіки найближчим часом обговорить це з президентом Путіним», — йдеться у заяві.

На думку Зеленського, саме Макрон може зробити штучне дихання «нормандському формату». Зазначимо, остання зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» відбулася 9 грудня 2019 року в Парижі. За її підсумками домовилися розвести сили на трьох нових ділянках на Донбасі до березня 2020 року, припинити вогонь та обмінятись полоненими до Нового року.

Після переговорів з Макроном Зеленський анонсував на 19 квітня зустріч радників лідерів держав «нормандського формату» — будуть обговорювати «кластери».

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини. Українська розвідка каже, що вздовж кордону стоять 89 тисяч російських військових, а незабаром їх буде близько 110 тисяч. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Тим часом президент Володимир Зеленський запевнив, що українська армія готова до будь-яких провокацій на Донбасі, зокрема й за участі російських військ.