США оголосять нові санкції проти Росії та видворять низку російських дипломатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
США оголосять нові санкції проти Росії та видворять низку російських дипломатів

Gage Skidmore / Flickr

США вже цього четверга, 15 квітня, можуть оголосити про введення нових санкцій проти Росії за хакерські атаки та втручання в президентські вибори.

Про це повідомляють агентства Bloomberg і Reuters з посиланням на джерела в Білому домі.

Обмеження будуть введені через кілька днів після того, як американський лідер Джо Байден в телефонній розмові попередив президента Росії Володимира Путіна, що США будуть захищати свої інтереси.

За словами співрозмовників агентств, нові санкції стосуватимуться від 20 до 30 компаній (за різними даними) та десятьох росіян, серед яких — чиновники російського уряду та представники спецслужб. З США також вишлють десятьох дипломатів та чиновників.

Крім того, за даними ЗМІ, нові обмеження стосуватимуться і суверенного боргу Росії. Зокрема, введуть заборону на купівлю американськими фінансовими установами боргових цінних паперів безпосередньо Центрального банку Росії та Міністерства фінансів РФ.

За даними ЗМІ, санкції нібито пов’язані з кібератакою, яку у Microsoft назвали «наймасштабнішою та найскладнішою в світі». Крім того, Штати хочуть покарати Росію за нібито втручання у президентські вибори 2020 року.

  • 13 квітня Байден провів другу телефонну розмову з Путіним. Він запропонував зустріч і закликав Росію знизити напруженість. Спікер президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що пропозиція Байдена про зустріч із Путіним вивчається і оцінюється, але говорити про це предметно поки зарано. Майданчики для перемовин вже запропонували Фінляндія, Австрія, Ісландія та Чехія.
  • Нагадаємо, влада США торік звинуватила російських хакерів у кібератаці на американські держустанови. 10 грудня 2020 року стало відомо, що невідомі хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye і викрали цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці виявляли уразливості в системах захисту інших компаній та урядів.
  • Видання The Washington Post з посиланням на обізнані із ситуацією джерела заявило, що злам став справою рук спецслужб Росії. 19 грудня тодішній держсекретар США Майкл Помпео звинуватив Росію у причетності до масштабної кібератаки, а президент Трамп припустив, що за хакерами стоїть Китай.