Садовий: Львів не купуватиме 100 автобусів білоруського МАЗу — не хоче спонсорувати режим Лукашенка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що місто відмовляється від покупки автобусів державної білоруської компанії МАЗ, яка перемагає в тендері на поставку 100 автобусів. Один з мотивів відмови — неприпустимість фінансування режиму Олександра Лукашенка.

«Ми звертаємося до ЄІБ [Європейський інвестиційний банк] з проханням провести цей тендер повторно. Революція і розвиток демократичного суспільства — це справа білоруського народу. Але фінансувати режим ми не маємо права. Зрештою, у нас є українські виробники, які потребують підтримки», — написав Садовий у Facebook.

Мер розповів, що кошти на закупівлю АТП-1 виділяє ЄІБ. Його ж експерти зробили висновок, що МАЗ дав кращу ціну. Садовий пояснив, що це сталося через те, що Білорусь підтримує свого виробника. За його словами, Львів хоче новий тендер, на якому переможе українська компанія.

Садовий також звернувся до Кабінету міністрів з проханням ввести захисні тарифи або мита на закупівлю громадського транспорту за кордоном, щоб захистити українських виробників. Мерів міст України він закликав підтримувати вітчизняних виробників під час покупки громадського транспорту.

Як пише ZAXID.NET, міжнародний тендер на поставку 100 АТП-1 оголосили майже рік тому. Через протести в Білорусі Садовий звернувся до уряду за роз’ясненнями про допустимість співпраці з білоруськими держкомпаніями, але відповіді від Кабміну так і не отримав.