«Взаємозамінні вакцини»: у МОЗ розповіли, чи можуть українці отримати другу дозу іншим препаратом

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що українці теоретично можуть отримати другу дозу вакцини від коронавірусу іншого виробництва. Але сам препарат має бути однаковий.

Про це пише МОЗ у своєму Facebook.

«Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках», — зазначили там.

Зокрема це стосується вакцин AstraZeneca, виготовлених на заводах в Індії та Південній Кореї. Вони — ідентичні за складом і можуть заміняти одна одну.

Водночас використання інших видів вакцин для щеплення другою дозою не рекомендоване.

«Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення», — пояснили у МОЗ.

  • Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради нацбезпеки про Національний план вакцинації від коронавірусу. За сім днів Рада нацбезпеки та уряд мають його затвердити з урахуванням міжнародного досвіду. Зокрема, треба встановити мінімально необхідну щомісячну кількість щеплень, визначити джерела та строки постачання вакцин, а також відповідальних за реалізацію плану. Кінцева мета плану — охопити щепленням більшість дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року.
  • Україна домовилась про постачання 22 млн доз вакцин від коронавірусу. Зокрема, 23 лютого отримала першу партію в 500 тисяч доз від компанії AstraZeneca (очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії), а 25 березня — 215 тисяч доз китайського препарату CoronaVac (контракт підписали на майже 2 млн доз).