Міністр Степанов закликав почати виробництво української вакцини від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Міністр Степанов закликав почати виробництво української вакцини від коронавірусу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна повинна почати виробляти свою вакцину від коронавірусу, бо у світі триває справжня війна за них.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Сьогодні, коли уряди країн накладають заборони на експорт законтрактованих і проплачених нами партій вакцин, вихід один — почати виробляти свою», — наголосив він.

За словами Степанова, для цього потрібно внести зміни до законодавства і надати українським фармвиробникам пріоритет під час держзамовлення.

«Вони готові вкладати в це кошти, але їм потрібні гарантії — що держава буде купувати саме в них, бо конкурувати з великими фармвиробниками за ціною вони не зможуть», — зазначив міністр.

Окремо він додав, що українська вакцина, ймовірно, буде дорожчою за закордонні препарати.

«Але я вважаю, що ми маємо на це піти. Бо це — питання національної безпеки», — сказав Степанов.

  • Україна 23 лютого отримала першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Міністерство охорони здоровʼя за перший місяць вакцинації від коронавірусу отримало 689 повідомлень про побічні реакції — у 92% випадків це були несерйозні побічні ефекти.
  • За даними глави МОЗ Максима Степанова, Україна відстає від графіку вакцинації майже в два рази — серед причин є організаційні моменти та відсутність охочих зробити щеплення.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний із препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії.