Суддя КСУ Касмінін не виключає, що може подати у відставку. До цього закликав Зеленський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суддя КСУ Касмінін не виключає, що може подати у відставку. До цього закликав Зеленський

Олександр Касмінін на фото зліва

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Суддя Конституційного суду Олександр Касмінін, указ про призначення якого скасував президент Володимир Зеленський, заявив, що не виключає своєї відставки.

Про це він сказав в інтерв’ю «Лівому берегу».

На запитання, чи планує подавати у відставку, суддя відповів: «Я не виключаю цього». Він припустив, що це може статися до 12 квітня. Саме на цю дату в КСУ призначене спецзасідання, на якому розглянуть питання про звільнення Касмініна і відстороненого глави КСУ Олександра Тупицького відповідно до указу президента.

«Я прийму рішення про відставку, розуміючи, що ні суспільству, ні Україні в Конституційному суді я вже не потрібен. […] Незамінних немає, я це теж розумію», — додав Касмінін.

На тезу журналіста, що суддя таким чином зможе залишити собі довічне утримання, він відповів, що в іншому випадку «трагедії робити не буде».

Касмінін також наголошує, що його разом з Тупицьким не звільняли і в самому указі про це не йдеться.

«Такі випадки в історії незалежної України були, але тоді голова держави мав повноваження призначати і звільняти суддів КСУ за своєю квотою. Після внесення змін до закону у 2016 році таких повноважень у президента немає. Тому й не вірилось, що таке можливо. Десь допускалося, бо все до того йшло, коли почалися розмови про конституційну кризу», — додає Касмінін, коментуючи рішення президента.

Водночас він вважає, що це не судді КСУ створили конституційну кризу. «Це суспільству так нав’язано, що ми її створили. Хто скаже, у чому саме полягає конституційна криза? […] Я вважаю, що конституційна криза придумана політиками. 27 жовтня ми не скасовували е-декларування. Просто переглянули повноваження Національного агентства із запобігання корупції. Сказали, що стосовно суддів рішення має приймати орган з тієї ж системи — Рада суддів, Вища рада правосуддя тощо. Зокрема, і щодо КСУ. Ніхто не скасовував е-декларування. У рішенні не було ні слова про відключення сайту — пан Новіков зробив це сам. А потім за рекомендацією КСУ постановою Кабміну його роботу відновили, ніяких наслідків не було», — вважає Касмінін.

  • 27 березня президент Володимир Зеленський скасував указ про призначення Олександра Тупицького й Олександра Касмініна суддями Конституційного суду. Обох суддів призначив на посаду ще експрезидент-втікач Віктор Янукович. Зеленський мотивував своє рішення тим, що «окремі судді КСУ, призначені Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України». Після підписання указу Зеленський закликав Тупицького і Касмініна «іти на заслужений відпочинок».
  • 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та приховування майна. Згодом стало відомо, що КС визнав неконституційними повноваження НАЗК моніторити спосіб життя чиновників.
  • 29 грудня Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького на два місяці, а 28 лютого — ще на місяць. У КСУ назвали указ президента юридично нікчемним і наголосили, що суд продовжує працювати у штатному режимі.
  • Тупицькому намагалися повідомити про підозру 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка та дачі завідомо неправдивих свідчень. Зрештою 19 січня ДБР повідомило йому про підозру.