Кличко: Ситуація з коронавірусом у Києві наближається до критичної, майже 3,5 тисячі хворих потребують кисневої підтримки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кличко: Ситуація з коронавірусом у Києві наближається до критичної, майже 3,5 тисячі хворих потребують кисневої підтримки

Сергій Бортник / «Бабель»

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що ситуація з коронавірусом у столиці наближається до критичної. У лікарнях перебувають близько 4,5 тисячі хворих на COVID-19, а майже 3,5 тисячі — потребують штучної вентиляції легень чи кисневої підтримки.

Про це очільник столиці заявив в ефірі програми «Радіо Свобода».

«Ситуація, на жаль, непроста, м’яко кажучи. Ситуація наближається до критичної, і ми ні в якому разі не хочемо довести до критичної межі. Критична межа може означати колапс медичної системи. Що означає колапс медичної системи? Це означає, якщо людина захворіла і їй потрібна допомога, вона телефонує, а лікарі кажуть: «Вибачте, будь ласка, ми не можемо вам надати допомогу: у нас відсутні ліжка, у нас відсутнє обладнання, у нас відсутні лікарі», — наголосив Кличко.

За його словами, влада продовжує збільшувати кількість місць у лікарнях для хворих на коронавірус, зокрема, переобладнують інші відділення — не інфекційні. Зараз, додав він, кількість ліжок у стаціонарних медзакладах столиці налічує 6,2 тисячі.

Зазначимо, в Україні за минулу добу 1 квітня кількість хворих на коронавірус сягнула майже 20 тисяч. З них у Києві — 1 164 особи.

  • У Києві з 20 березня ввели посилений карантин. Спочатку планувалося, що він діятиме до 9 квітня включно, але його продовжили до 16 квітня. У столиці не працюють ТРЦ і заклади культури, а кафе та бари — працюють лише навинос. З 5 квітня громадський транспорт перевозитиме пасажирів лише за спецперепустками, дитсадки не працюватимуть, а школи і виші переходять на дистанційне навчання.
  • В Україні циркулюють понад 30 генотипів коронавірусу. Найбільш актуальним залишається штам-засновник, а найбільш небезпечним — «британський».
  • На території країни з 24 лютого до 30 квітня діє адаптивний карантин, який запроваджували раніше. 9 березня глава МОЗ заявив, що в Україні розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу, з розповсюдженням більш небезпечних штамів. Піку пандемії очікують наприкінці квітня.