В Африці виявили ще один штам коронавірусу. У нього 40 мутацій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Африці виявили новий небезпечний штам коронавірусу, який може нести в собі до 40 мутацій.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Уперше штам виявили у чоловіка, який приїхав з Танзанії в Анголу. Учені вважають, що новий варіант SARS-CoV-2 зʼявився саме в Танзанії. Ця країна з середини 2020 року припинила повідомляти дані про поширення COVID, а вже померлий президент Джон Магуфулі оголошував Танзанію «вільною від коронавірусу».

Новий штам досліджують в одній з лабораторій у Південно-Африканській Республіці. Вчені поки на ранній стадії вивчення, але вже говорять про його небезпеку через численні мутації. Це може говорити про те, що існуючі вакцини проти цього штаму безсилі.

Голова Африканського центру з контролю і профілактики захворювань (Africa CDC) Джон Нкенгасонг заявив на пресконференції, що через небезпеку поширення нового штаму може бути зірвана програма вакцинації в африканських країнах.

  • Африканський Союз за договором з компанією Johnson & Johnson має отримати 400 млн доз вакцини. Більшість отримає ПАР. Африканські країни вже отримали 30 млн доз вакцини різних виробників. Вакцинація проте йде повільно. Африка на порозі третьої хвилі пандемії. За даними Africa CDC, у Центральній, Східній і Північній Африці поширюються «британський» штам B.1.1.7 і «південноафриканський» B.1.3.5.1.
  • Раніше в Танзанії заявляли, що не планують закуповувати вакцину. У лютому президент Магуфулі перестав зʼявлятися на публіці. Опозиція говорила, що він хворий на коронавірус. 17 березня віцепрезидент Танзанії в ефірі державного телебачення оголосила про смерть лідера держави. На його похоронах через тисняву загинули 45 осіб.