Танзанія з травня не публікує дані про коронавірус, «який побороли завдяки вірі». ВООЗ стурбована ситуацією у країні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Танзанія з травня не публікує дані про коронавірус, «який побороли завдяки вірі». ВООЗ стурбована ситуацією у країні

Raissa Lara Lütolf / Unsplash

Всесвітня організація охорони здоровʼя закликала Танзанію почати повідомляти про випадки коронавірусу і ділитися своїми даними. Остання інформація надходила від країни у травні 2020-го. Про це йдеться у заяві ВООЗ, а деталі повідомляє BBC.

Танзанія — одна з небагатьох країн у світі, яка не публікує дані про випадки COVID-19. Останній раз вони були оприлюднені у травні — тоді виявили близько 500 випадків захворювання і 20 смертей. Наступного місяця президент Джон Магуфулі оголосив Танзанію «вільною від коронавірусу». Проте ВООЗ попереджає про можливу приховану епідемію

Свою заяву Всесвітня організація охорони здоровʼя оприлюднила після ряду смертей урядовців — 17 лютого помер віцепрезидент острова Занзібар. Його партія заявила, що він заразився коронавірусом. Він був найвідомішим політиком Танзанії, хто відкрито заявив про наявність у нього вірусу. Того ж дня помер глава державної служби, але причину смерті не назвали.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Адханом Гебреєсус закликав Танзанію почати повідомляти про випадки COVID-19 і ділитися своїми даними. Хоча без цих даних складно визначити масштаби поширення коронавірусу в Танзанії, він сказав, що у танзанійців, які виїжджають за межі країни, позитивні результати тестів на коронавірус.

Президент країни Джон Магуфулі раніше применшував значення вірусу і відмовлявся вживати заходів щодо обмеження його поширення. Раніше у лютому він заявив, що Танзанія не має планів з вакцинації. Однак 19 лютого, виступаючи на похоронах топчиновників, схоже, визнав, що вірус циркулює у країні: «Танзанія перемогла COVID-19 у минулому році, переможе і в цьому». Потім він закликав людей носити маски, щоб уникнути зараження — але тільки маски місцевого виробництва, без доказів заявивши, що деякі з імпортних небезпечні.

«Голос Америки» писав, що Танзанія — це, певно, єдина туристична країна, яка весь період пандемії не вимагала від туристів нічого — ані тестів, ані довідок, ані навіть письмових розписок про стан здоровʼя. Президент наголошував, що коронавірус здолали завдяки вірі. «Це тому, що наш Бог всесильний, а Сатана завжди програє».