«Слідство.Інфо»: Господарський суд Києва виніс заздалегідь готове рішення за позовом заводу Коломойського до ПриватБанку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Слідство.Інфо»: Господарський суд Києва виніс заздалегідь готове рішення за позовом заводу Коломойського до ПриватБанку

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Суддя Господарського суду Києва Дмитро Баранов за пів години вивчив чотири тисячі сторінок доказів у справі щодо припинення кредитних зобов’язань Нікопольського заводу феросплавів перед ПриватБанком і виніс рішення на його користь. Як стверджують експерти, рішення підготували заздалегідь, воно було потрібне для захисту у США власника заводу — олігарха Ігоря Коломойського.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Нікопольський завод феросплавів подав десятки позовів до націоналізованого у 2016 році ПриватБанку про закриття кредитних зобов’язань, і судді Оксана Марченко та Дмитро Баранов задовольнили його вимоги.

У 2019 році ПриватБанк подав у штаті Делавер позов до Ігоря Коломойського, його партнера Геннадія Боголюбова та пов’язаних з ними компаній про відшкодування збитків на сотні мільйонів доларів, які, за версією банку, бізнесмени незаконно взяли в нього як кредити для фінансування свого бізнесу в Америці до націоналізації.

Нікопольський завод у цій справі фігурує як підприємство, яке незаконно отримало кредити від тоді ще контрольованого Коломойським і Боголюбовим ПриватБанку. Згодом ці кошти через низку компаній пішли на купівлю нерухомості у США.

Зазначається, що суддя Господарського суду Києва не лише ознайомився з великою справою за 37 хвилин, після чого виніс рішення, але й того ж дня опублікував повний його текст на 60 тисяч знаків. На думку адвоката «Центру протидії корупції» Олексія Бойка, для написання такого документа необхідно щонайменше п’ять годин — отже, текст рішення міг бути готовий заздалегідь.

Таким чином суд міг винести вже готове рішення за позовом Нікопольського заводу феросплавів до ПриватБанку, оскільки воно було необхідне Коломойському та Боголюбову для захисту за позовом у США того ж дня, 22 січня.