Понад $51 млн готівкою. Порошенко оприлюднив свою декларацію, у партії одразу пояснили його доходи і видатки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Понад $51 млн готівкою. Порошенко оприлюднив свою декларацію, у партії одразу пояснили його доходи і видатки

Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

П’ятий президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко у 2020 році отримав 222 мільйони гривень доходів, з них — понад пів мільйона заробив у парламенті.

Про це свідчать дані його декларації, оприлюдненій на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Порошенко задекларував за 2020 рік втричі менше доходів, ніж у 2019-му (тоді було 772,96 млн грн). Із загальної суми доходів цього року (222 млн грн) більшу частину складають дивіденди — а це 214 млн грн. Ще 7 млн грн Порошенко отримав як проценти за депозитами в Міжнародному інвестиційному банку.

Кількість компаній, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, за минулий рік «істотним чином» не змінилася, зазначають у «Євросолідарності», яку цитує «5 канал». Він придбав канал «Прямий» вже у 2021 році, тому ці дані будуть відображені у наступній декларації.

Загальна кількість видатків у минулому році склала 79 млн грн, з них понад 30 млн – на юридичні послуги. У пресслужбі партії уточнюють, що це сума, яку він витратив «на захист у понад 50-ти кримінальних справах».

Ще понад 1,8 млн грн Порошенко витратив на рекламні послуги.

Порошенко зберігає готівкою $51,2 млн і 423,3 млн гривень. У «Євросолідарності» стверджують, що ці гроші раніше були розміщені на депозитах, але через «постійні спроби влади арештувати активи Порошенка» він вирішив зняти гроші з рахунків.

З обʼєктів нерухомості родина Порошенка володіє житловим будинком і двома землями у Козині, будинком і чотирма земельними ділянками в Києві і області, а також трьома квартирами у столиці та Вінниці.

У власності Порошенко і його родини — Jaguar та два Mercedes-Benz. Також політик, зокрема, задекларував колекції картин, годинників, ювілерних виборів, меблі, світильники та рояль.

У «Євросолідарності» також вказують, що Порошенко торік витратив на благодійність близько 150 млн грн. Ці кошти виплачувалися з рахунків «різних юридичних осіб», афільованих з Порошенком. Але декларування таких видатків не передбачено, додають у політсилі.

У пресслужбі його партії вказують, що торік політик сплатив понад 23 млн грн податків і військового збору.

  • Зазначимо, 31 березня був останній день подачі щорічних декларацій у НАЗК. Свої напередодні оприлюднили, зокрема, міністри Аваков, Степанов і Шкарлет, а також глава Офісу президента Єрмак, спікер Ради Разумков, відсторонений глава КСУ Тупицький та ряд інших.
  • Президент Володимир Зеленський 31 березня теж оприлюднив свою декларацію за 2020 рік — доходи президентської родини становили майже 24 мільйони гривень. З них майже 13,5 мільйона родина отримала від продажу нерухомого майна та землі в Іванковичах. Президент також вніс до декларації держдачу (на правах користування) та вказав у видатках гроші на памʼятник першому космонавту Каденюку.