Ректор КНУ: Університет імені Шевченка не може позбавити Лукашенка звання через відсутність процедури

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка не може позбавити звання почесного доктора КНУ самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це в інтервʼю Інтерфакс-Україна заявив новообраний ректор Володимир Бугров.

За його словами, наразі немає процедури, за якою Лукашенка можуть позбавити звання.

«Насправді на сьогодні відсутня процедура. Ми живемо у правовій державі, тому повинен бути механізм позбавлення таких звань. Зараз історико-меморіальна комісія дала висновок Вченій раді університету, що такого прецеденту не було. І на цьому дискусія припинилася, але вона не завершена. Це питання політико-правового характеру», — сказав Бугров, додавши, що запропонує Вченій раді створити комісію, щоб запровадити механізм позбавлення звань.

Коментуючи відзнаки та звання КНУ члена вищої ради партії «Единая Россия» Віктора Садовничого і члена Центральної виборчої комісії РФ Андрія Шутова, Бугров сказав, що вони отримували звання як академічні працівники і на той час не були в політиці. При цьому він додав, що, можливо, необхідно змінити підхід до вибору одержувачів.

  • Лукашенко отримав диплом почесного доктора КНУ 5 листопада 2009 року. Диплом йому вручив в. о. ректора Леонід Губерський.
  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнані політичними вʼязнями.
  • 25 березня на акціях в День волі затримали понад 200 осіб. Опозиція заявила, що підготувала новий сценарій протестів — дезорієнтацію силовиків.