У Білорусі відзначають День волі: протестувальники запускають феєрверки, а силовики затримали понад 200 людей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі відзначають День волі: протестувальники запускають феєрверки, а силовики затримали понад 200 людей

TUT.BY / скнріншот

У Білорусі 25 березня відзначають День волі — річницю проголошення Білоруської Народної Республіки. По всій країні силовики затримали понад 200 людей, які вийшли на вулиці.

Про це повідомляють TUT.by та білоруська служба «Радіо Свобода».

У Мінську та ще кількох містах люди виходять на локальні акції невеликими групами. Автомобілі, які проїжджають повз, сигналять їм на знак підтримки. Ввечері у столиці частково перекрили рух, перед тим у центр силовики стягнули військову техніку — на вулицях зʼявилися автозаки та водомети.

Ввечері у більшості мікрорайонів Мінська та в інших містах, зокрема Гродні та Ліді, запускають святкові феєрверки та скандують «Жыве Беларусь». Люди також вивісили у вікнах своїх квартир біло-червоно-білі прапори.

У Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявили про затримання понад 200 людей по всій країні. Разом з тим у правозахисному центрі «Вясна» повідомляють про 118 затриманих у 19 містах.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська привітала білорусів з Днем волі. Вона наголосила, що ідею загальнонаціонального голосування про переговори з владою Білорусі за міжнародним посередництвом підтримали ряд країн.

«Як і багато білорусів, я раніше не вважала 25 березня важливою датою. Але в 2020 році все змінилося. Ми почали писати історію нової Білорусі […] Протягом першого тижня голосування білорусів підтримали міністерства закордонних справ Словенії, Австрії, Німеччини, головування Швеції в ОБСЄ, місії ЄС і США при ОБСЄ», — зазначила Тихановська.

Вона теж доєдналася до акцій у цей день — у Вільнюсі (Литва). Там пронесли містом 300-метровий біло-червоно-білий прапор.