Тихановська оголосила загальнонаціональне голосування за переговори із владою Білорусі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська виступила з відеозверненням, у якому оголосила про старт загальнонаціонального голосування за переговори із владою Білорусі за міжнародним посередництвом.

У зверненні Тихановська вперше назвала себе обраною лідеркою країни і закликала проголосувати на платформі «Голос» через чат-бот.

«Кожен з вас знає, що в країні криза. І вирішити її ми можемо мирним шляхом — через переговори за міжнародним посередництвом [...]. Перед 25 березня ми разом із Координаційною радою, ByPol, фондами солідарності та іншими демократичними силами, запускаємо велике голосування на платформі «Голос». Наше з вами спільне завдання — зробити так, щоб проголосував кожен, і тоді вже до Дня волі ми побачимо перші результати», — заявила Тихановська.

За підсумками голосування переговори плануються «з тими представниками режиму, які готові думати про майбутнє і приймати зрілі рішення», щоб усунути від влади Олександра Лукашенка. Переговори плануються як серія зустрічей груп сторін на різних рівнях для вироблення рішення, яке виведе країну з політичної кризи.

«Щоб зробити цю заяву, я сім місяців працювала з іноземними політиками і організаціями, розповідала про реальну ситуацію в Білорусі і заручилася підтримкою, збирала потужну, професійну команду. Всі вони на нашому боці. І прийшов час скористатися цією допомогою. Ваші голоси допоможуть нам домогтися рішучих кроків з боку міжнародних структур — ОБСЄ і ООН. Вони готові організувати майданчик і виступити посередниками», — зазначила Тихановська.