Президент Молдови Санду попросила в Росії її вакцину проти коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Молдови Санду попросила в Росії її вакцину проти коронавірусу

Синиця Олександр / УНІАН

Президент Молдови Майя Санду зустрілася з послом Росії та попросила про швидке отримання її країною доступу до російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V». Про це Санду заявила у Facebook.

На такий крок, як пояснила вона, вирішили піти, щоб «прискорити процес вакцинації».

«Пріоритетне завдання — забезпечення доступу наших громадян до ефективних вакцин всіх типів. Ми хотіли б отримати допомогу від Росії для більш швидкого доступу до вакцини «Супутник V» […] Чим раніше ми забезпечимо доступ населення до вакцини від COVID-19, тим швидше у нас зʼявиться шанс повернутися до нормального існування», — написала Санду.

Зазначимо, на початку березня Молдова першою в Європі отримала партію з понад 14 тисяч доз вакцини від коронавірусу, які доставили в рамках глобальної ініціативи COVAX. А згідно з попереднім планом COVAX, країна до кінця травня отримає 108 тисяч доз від AstraZeneca та 24,5 тисячі доз від Pfizer.

  • Низка зарубіжних науковців вимагають у розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, що спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися у вірогідності даних, але в Росії відмовляють.
  • Медичний журнал The Lancet опублікував підсумки третьої фази випробувань препарату «Супутник V». Вакцина виявилася ефективною на 91,6%, раніше її творці заявляли про 95%.
  • Регулятор лікарських засобів Євросоюзу оголосив, що розгляне російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Це розцінюють як вияв довіри до препарату, який можуть схвалити на території країн блоку після того, як це самостійно зробила Угорщина.
  • У Словаччині партія «Свобода та справедливість» (SaS) вийшла з парламентської коаліції. Вона вимагає відставки прем’єра Ігоря Матовича через таємну закупку російської вакцини від коронавірусу.