Найбільші форуми Reddit закрились через співпрацю платформи з британським політиком

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Найбільші форуми Reddit закрились через співпрацю платформи з британським політиком

Jeff Keacher / Flickr

Сотні форумів популярного сайту Reddit, серед яких r/Music із 27 мільйонами користувачів, закрилися на знак протесту проти співпраці платформи з британським політиком Еймі Найт, яку звинувачують у толерантному ставленні до педофілії. Модератори закликали компанію розірвати з нею зв’язки, пише The Verge.

Понад 200 форумів змінили статус на «приватні» через контракт платформи з Еймі Найт — трансжінкою, яку раніше виключили з Зеленої партії, де вона була речницею та боролася за перспективу стати заступницею лідера.

Найт виключили з партії у 2018 році, після того як стало відомо, що вона призначила свого батька — звинуваченого двома роками раніше у зґвалтуванні десятирічної дитини — виборчим агентом. Пізніше жінка вибачилась за свій вибір, зазначивши, що призначати агентом людину, підозрювану в подібному злочині, було помилкою.

Як встановило партійне розслідування, батько Найт — Девід Челленор — був звинувачений у 22 злочинах, серед яких — викрадення та зґвалтування дитини, завдання їй тілесних ушкоджень, створення порнографічних матеріалів тощо. Після висування звинувачень Челленора відпустили під заставу, і він з того часу працював виборчим агентом для своєї дочки та дружини — усі троє були членами Зеленої партії. У 2018 році чоловіка засудили до 22 років ув’язнення.

Еймі Найт (Челленор), колишня речниця британської Зеленої партії.

West Midlands Green Party / Flickr

Після виключення Найт, яку партія звинуватила в прийомі на роботу людини, яка вчинила такі злочини, стало відомо, що її чоловік ділиться в Twitter фантазіями щодо сексу з дітьми — однак подружжя заявило, що акаунт був зламаний. З того часу проти Найт ополчилися, зокрема, анти-ЛГБТ активісти, які безпідставно вважають усіх трансжінок сексуальними злочинцями.

Протест модераторів на платформі Reddit розглядають як продовження тривалої суперечки щодо сексуалізації дітей на її форумах. Зокрема, до 2011 року діяв форум r/Jailbait, де користувачі публікували фото неповнолітніх дівчат, яких можна прийняти за дорослих. Врешті Reddit закрив цей форум. У спробах очистити репутацію сайту в останні роки також закрили форуми, пов’язані з конспірологами QAnon та правими радикалами.

«Цей сайт має велику проблему з педофілією, і людина на посаді менеджера спільноти пов’язана з педофілією, що викликає занепокоєння. Я не думаю, що адміністратор — сама педофіл, але вона неодноразово демонструвала, що їй не можна довіряти вирішення подібних проблем», — написав один з модераторів Reddit.

Модератори заявили, що триматимуть свої форуми закритими до тих пір, доки керівництво платформи не зробить заяву щодо Найт або не звільнить її.

Прикметно, що про співпрацю суперечливого політика із Reddit дізналися випадково, після того як на форумі, присвяченому політиці Великої Британії, заблокували користувача, який поширив статтю, де згадували Найт. У поясненні причин бану зазначили, що таким чином платформа бореться із цькуванням свого співробітника, якого переслідують в мережі, однак не згадали імені.

Це викликало невдоволення в низки модераторів, які вирахували, що йдеться про Найт, при тому, що стаття стосувалася її особи як політика, а не співробітниці Reddit.

«Ви повністю проігнорували проблему: людина, яку ви взяли на роботу, в кращому випадку — симпатик педофілії. Я не схвалюю доксинг щодо будь-кого, але те, що ви описуєте, не має стосунку до доксингу. Це згадка імені публічної особи», — йдеться в одному з найпопулярніших дописів по темі скандалу.

Після доби суперечок Reddit врешті визнав проблему та звільнив Найт. Крім того, гендиректор платформи Стів Гаффман вибачився за блокування користувача, який розмістив посилання на статтю про Найт.

  • Користувачі форуму WallStreetBets на Reddit вирішили «покарати» великих біржових гравців, що заробляють на розоренні компаній, та почали скуповувати акції однієї з фірм, яка переживала скрутні часи. Після цього вартість акцій фірми злетіла до фантастичних висот, що спричинило паніку на багатьох фондових ринках.
  • Переполох на біржах внаслідок кампанії форуму WallStreetBets розглядають як продовження протестного руху Occupy Wall Street у 2011 році, що виступав проти монополії фінансових еліт і закликав до структурних змін в економіці заради блага більшості.
  • Скандал з акціями спричинив стільки шуму, що причетних до нього осіб вирішили викликати для дачі свідчень перед Конгресом США. Стрімінгова платформа Netflix вже вирішила, що зніматиме про ці події фільм.