BI: Атака користувачів Reddit на фінансову еліту через GameStop — це продовження протестного руху Occupy Wall Street

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BI: Атака користувачів Reddit на фінансову еліту через GameStop — це продовження протестного руху Occupy Wall Street

@RueckertTravis / Twitter

Дух Occupy Wall Street — протестного руху США у 2011 році, який виступав проти монополії фінансових еліт і закликав до структурних змін в економіці, направлених на благо більшості, — повернувся, але цього разу зсередини головної фондової біржі країни. Напівжартівлива кампанія фінансистів з форуму WallStreetBets на платформі Reddi призвела до потрясіння та збитків серед великих біржових гравців, «покараних» за жадібність.

Однак попри шалений успіх кампанії, її перспективи обмежені популізмом, а біржові досягнення можуть швидко луснути, пише Business Insider.

Протягом останніх тижнів користувачі форуму WallStreetBets неймовірно підняли курс акцій збиткової мережі магазинів комп’ютерних ігор GameStop і нанесли суттєвих збитків найбільшим біржовим гравцям. Рух починався як інтернет-розіграш, і в результаті прикував до себе увагу американського уряду.

Однак кампанія з «покарання» жадібних хедж-фондів насправді викликана більш глибокими й радикальними мотивами. Так, учасники форуму вважають себе благородними розбійниками, що воліють скинути владу ненависних фінансових еліт і скоротити економічну нерівність у США.

Популізм WallStreetBets сягає корінням протестного руху десятирічної давнини Occupy Wall Street, що швидко згас і призвів лише до незначних змін у політичному житті країни. Однак жартівники-фінансисти з Reddit змусили поставитися до себе з усією серйозністю. Зокрема хедж-фонд Melvin Capital через їхні дії втратив $8 млрд, пише Financial Times.

Видання називає результати масованої купівлі акцій збиткової компанії користувачами Reddit такими, що перевершують будь-які сподівання активістів Occupy Wall Street, що тисячами стікалися в парк Зукотті у фінансовому кварталі Нью-Йорка.

Низка політиків, знаменитостей і навіть фінансистів з Волл-стріт радо привітали успіх трейдерів з Reddit, зображуючи їх як природну перепону для жадібності й несправедливості економічної системи США. У Сенаті заговорили про слухання з цього приводу.

Зусилля WallStreetBets підтримали й деякі з найбільших технологічних гігантів Кремнієвої долини. Зокрема, кампанію вітав мільярдер і винахідник Ілон Маск. Навіть засновник руху Occupy Wall Street Хайме Рогозінскі визнав успіх фінансового розіграшу і зауважив, що він та інші активісти у свій час діяли неправильно.

Однак шалений успіх у піднятті ціни на акції GameStop вважають черговою фінансовою бульбашкою, оскільки вартість паперів компанії не відповідає її реальному потенціалу. Фінансові аналітики пророкують швидкий вибух бульбашки і втрату значних коштів серед усіх вкладників.

Політологи вважають однією з головних причин успіху кампанії користувачів Reddit її онлайн-характер, оскільки в сучасному світі протистояння на вулиці може забезпечувати лише увага в мережі — за приклад наводять український Майдан, американський Black Lives Matter тощо.

  • Через раптове здорожчання акцій брокерська онлайн-компанія Robinhood оголосила, що тимчасово заборонить користувачам купувати акції деяких компаній, в тому числі GameStop, дозволивши тільки їхній продаж.
  • Користувачі Reddit у боротьбі з фінансистами підняли вартість ще однієї компанії. Тим часом ситуацією зацікавилися органи юстиції США.