Користувачі Reddit в боротьбі з фінансистами підняли вартість ще однієї компанії. Ситуація зацікавила Мінʼюст США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Користувачі Reddit в боротьбі з фінансистами підняли вартість ще однієї компанії. Ситуація зацікавила Мінʼюст США

Користувачі ресурсу Reddit завдяки своїм скоординованим діям підняли вартість ще однієї компанії — найстарішої в США мережі кінотеатрів AMC.

Про це пише Deutsche Welle.

Вартість акцій мережі довгий час не перевищувала й $2. Проте 28 січня на торгах ціна акції AMC підскочила до $16 за акцію, але протягом дня впала нижче $9. Зростання вартості цінних паперів кіномережі викликане діями користувачів соціальної платформи Reddit з тематичного форуму про інвестиції. Вони почали масово скуповувати акції мережі, що дозволило тим вирости в ціні. Так група дрібних інвесторів веде «війну» з великими хедж-фондами, які заробляють на здешевленні компаній.

Через раптове здорожчання акцій брокерська онлайн-компанія Robinhood оголосила, що тимчасово заборонить користувачам купувати акції деяких компаній, в тому числі AMC і GameStop, дозволивши тільки їхню продаж.

Тим часом ситуацією зацікавилися органи юстиції США. Увечері пʼятниці, 29 січня, генеральний прокурор штату Техас Кен Пакстон оголосив, що подав запит на отримання інформації від низки фінансових онлайн-платформ, зокрема Robinhood, щоб зʼясувати, чи є законними запроваджені платформами обмеження на торгівлю акціями GameStop і низки інших компаній.

У своїй заяві генпрокурор Техасу визнав, що є підозри щодо існування змови між великими хедж-фондами, які традиційно вважаються найбільшими гравцями на ринку, з галузевими біржовими онлайн-платформами і веб-серверами для захисту фінкомпаній від подальших загроз внаслідок організованих дій численних дрібних інвесторів.

«Тут пахне корупцією», — сказав Пакстон. Генпрокурор Техасу зазначив, що компанії з Волл-Стріт не мають права обмежувати доступ громадян до фондового ринку заради власної вигоди.

  • Раніше біржова вартість акцій колись найбільшої мережі торгівлі відеоіграми GameStop зросла на 8 000%, а фінансисти, які заробляли на здешевленні компанії, зазнали мільярдних збитків. Цьому посприяли два мільйони користувачів форуму Wall Street Bets. Вони почали скуповувати акції, щоб «покарати» шортселлерів — біржових гравців, які заробляють на падінні акцій.