Скандал із GameStop: Конгрес США викличе для свідчень причетних, а Netflix зніматиме про це кіно

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Скандал із GameStop: Конгрес США викличе для свідчень причетних, а Netflix зніматиме про це кіно

Gilly / Flickr

Конгрес США викличе для свідчень керівників компаній, причетних до переполоху на біржах, відомого як Gamestonks — організованого користувачами платформи Reddit скуповування акцій збиткової компанії GameStop. Їхньою метою було «провчити» великі хедж-фонди, що заробляли на здешевленні цінних паперів. Подія спричинила стільки шуму, що Netflix зніматиме про неї фільм.

Як повідомляє Business Insider, Палата представників заслухає свідчення керівників соцмережі Reddit, користувачі якої організували масову купівлю акцій GameStop, додатку для біржових операцій Robinhood, що заблокувала можливість купівлі-продажу нестабільних активів на піку Gamestonks, а також провідних фондів з Волл-стріт — Citadel і Melvin Capital.

Унаслідок дій користувачів Reddit наприкінці січня акції GameStop стрибнули в ціні з $5 до $450. Фонди зазнали багатомільярдних збитків, а керівництво Robinhood заборонило подальші операції з паперами GameStop, що призвело до їхнього поступового здешевлення.

Додаток піддали критиці та поставили йому найнижчі оцінки в Google Play, які згодом видалили. Дії керівництва Robinhood розкритикували деякі члени Конгресу, а також мільярдер і винахідних Ілон Маск.

Представники додатку пояснили, що не хотіли ані забороняти користувачам купувати акції, ані допомагати хедж-фондам, що зазнали збитків через Gamestonks. За словами гендиректора Robinhood Владіміра Тєнєва, можливість купувати папери заблокували через неочікувані наслідки ситуації.

«Ми маємо розібратися з хедж-фондами, чия неетична поведінка прямо призвела до нещодавньої нестабільності ринку, і ми маємо вивчити ринок як такий, і як ним маніпулювали хедж-фонди та їхні фінансові партнери для власного збагачення, тоді як інші за це розплачувалися», — прокоментувала прийдешні слухання голова комітету фінансових послуг Максін Вотерс.

За словами конгресвумен, «стерв’ятницькі стратегії» великих біржових фондів «завдають шкоди трудящим». У Сенаті теж зацікавлені вирішити ситуацію, зокрема говорять про необхідність регулювання діяльності хедж-фондів.

Тим часом стримінговий сервіс Netflix готується до зйомок двох проєктів про резонансні події на Волл-стріт, відомі як Gamestonks, — документального і художнього фільмів, повідомляє The Hollywood Reporter.

Багатосерійна документальна стрічка розкриє подробиці обговорень на фінансовому форумі Reddit — WallStreetBets, у нетрях якого народилася ідея масової купівлі акцій GameStop, а також проблеми біржової торгівлі, грошей тощо. Продюсером виступить володар «Оскара» Ден Коган.

Для художнього фільму сценарій писатиме інший володар «Оскара» — Марк Боал, а зніматиметься в ньому молодий актор Ной Сентінео, відомий за роллю в романтичній комедії «Всім хлопцям, яких я любила раніше».

Також відомо, що за аналогічні проєкти взялися HBO та Metro Goldwyn Mayer. Найімовірніше, першим вийде документальний серіал від Netflix.