«Дзвінок має бути підкріплений діями». У Держдепі назвали передумови для розмови Байдена із Зеленським

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Дзвінок має бути підкріплений діями». У Держдепі назвали передумови для розмови Байдена із Зеленським

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

Дзвінок між президентами США й України відбудеться, але він «має бути підкріплений діями української влади».

Про це в інтервʼю «Голосу Америки» розповів заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент.

«Важливо розуміти: дзвінок, з огляду на його символічність, має бути підкріплений діями, про які я згадав. Це питання, які стоять на порядку денному США й України. Ми хочемо, щоб Україна досягла успіху. Це означає, що ми хочемо, щоб уряд і президент Зеленський досягли успіху. Але для цього успіху повинні бути правильні дії та правильні реформи», — заявив Кент.

Він наголосив, що очікування українців і американців від адміністрації Зеленського зрозумілі. «Зусилля щодо реформ потрібно продовжувати та посилювати. Абсолютно важливим є судовий сектор. Те, як українська влада вийде з конституційної кризи, створеної Конституційним судом, який підриває і відвертає зміни, є справжнім викликом для українців», — додав Кент.

Окремо заступник помічника держсекретаря зазначив, що будь-який закон, який ставить під загрозу незалежність НАБУ чи Національного банку, не допомагає Україні. «І міжнародним партнерам — МВФ і США — буде складно продовжувати підтримку, якщо ці зусилля не ведуть до необхідних Україні реформ і змін», — зазначив Кент.