Байден уперше зателефонував Путіну — говорили про Україну та ядерну зброю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден уперше зателефонував Путіну — говорили про Україну та ядерну зброю

Pool / Pool

Президент США Джо Байден уперше поговорив телефоном з президентом РФ Володимиром Путіним. Про це йдеться на сайті Кремля.

Серед тем розмови — «внутрішньоукраїнське врегулювання» та дія договору про ядерну зброю (він обмежує її кількість). До цього США запропонували продовжити дію договору на пʼять років, Росія підтримала.

Водночас пресслужба Білого дому повідомляє, що президент Байден говорив про рішучу підтримку суверенітету України та про деякі питання, що викликають у Росії «стурбованість», зокрема про отруєння Навального, нагороди за вбитих американських військових в Афганістані, втручання у вибори та кібератаку SolarWinds.

Байден також дав зрозуміти, що Сполучені Штати будуть твердо діяти на захист національних інтересів у відповідь на «зловмисні дії Росії».

Напередодні президентських виборів Байден заявляв наступне: «Як президент я поясню Кремлю, що вони мусять закінчити свою агресію та окупацію України. Адміністрація Байдена — Гарріс гарантує, що Україна отримає необхідну економічну та військову підтримку, зокрема летальну зброю. Водночас закликаю Україну проводити важливі реформи, які є життєво необхідними для її успіху».