Суд арештував усе майно та всі акції «Мотор Січі»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на весь майновий комплекс та 100% акцій компанії «Мотор Січ». Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Майно передали в управління Національному агентству з питань управління активами, одержаними від корупційних злочинів (АРМА). Агентство має визначити державну компанію, яка буде займатись управлінням.

Служба безпеки наголосила, що «Мотор Січ» продовжить свою роботу зі збереженням робочих місць та виконанням зобовʼязань у рамках замовлень.

Нагадаємо, що наразі СБУ веде слідство щодо «Мотор Січі» за двома напрямами:

  • перший — за ознаками злочинів за статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ).
  • другий — за ознаками злочинів за статтями 209, 212 та 364 ККУ. У ньому досліджують порушення закону під час первинної приватизації та подальшої незаконної концентрації акцій.

Зазначимо, що у грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони отримали понад 56%, тобто контрольний пакет.

  • 11 березня РНБО заявила про рішення повернути в державну власність «Мотор Січ». Сам законопроєкт про націоналізацію поки розробляють.
  • 29 січня 2021 року президент Зеленський увів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед запроваджених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon запровадили США.
  • Бізнесмен Олександр Ярославський 4 серпня заявив, що його група компаній DCH спільно з китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited буде розвивати українське авіапідприємство «Мотор Січ». У DCH деталей угоди не розкрили й додали, що обидві сторони будуть вести спільну діяльність.