РНБО заявила про рішення націоналізувати «Мотор Січ»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
РНБО заявила про рішення націоналізувати «Мотор Січ»

Mixabest / Wikipedia

Рада національної безпеки і оборони заявила про рішення повернути в державну власність підприємство «Мотор Січ».

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив на брифінгу.

«Ухвалене рішення, згідно з яким «Мотор Січ» буде повернуто українському народу — у власність української держави, у законний конституційний спосіб», — сказав він, наголосивши, що це планують зробити вже найближчим часом.

Разом з тим секретар РНБО не уточнив, як саме планують націоналізувати «Мотор Січ».

«Кожне підприємство оборонно-промислового комплексу, яке дивним чином опинилося у приватних руках, буде розглядатися окремо. І якщо підприємство є для нас стратегічно важливим — у законний спосіб ми будемо це робити з рештою підприємств. Ті люди, які вкладали гроші, обовʼязково отримають відповідну компенсацію. Це [націоналізація] робиться для національної безпеки країни», — додав Данілов.

Зазначимо, 4 березня глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що політсила подаватиме законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січі» — «вже наступного тижня». Водночас його перший заступник по фракції Олександр Корнієнко уточнив, що партія лише напрацьовує текст законопроєкту. «Плани про такі законопроєкти є, але поки не ясно, як це буде і на яких умовах. Є загальновизнана практика — у таких випадках повертати гроші інвестору», — сказав Корнієнко, не відповівши, про яку суму може йтися.

На ці заяви відреагував китайський інвестор підприємства — власник компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ван Цзін. Він назвав це неприпустимим і пригрозив новими судовими позовами.

  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташований в Запоріжжі. Продукція підприємства постачається до понад 100 країн світу.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони мали отримати понад 50%, тобто контрольний пакет. Але Антимонопольний комітет України не затвердив цю угоду. Ще понад 25% акцій мали залишитися в «Укроборонпрому».
  • 29 січня 2021 року Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадили США.