Китайський інвестор «Мотор Січі» відреагував на заяви «слуг» про націоналізацію підприємства. Пригрозив новими позовами

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Китайський інвестор «Мотор Січі», який раніше потрапив під українські та американські санкції, назвав неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства та пригрозив новими судовими позовами.

Про це заявив власник китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ван Цзін, цитати якого наводить Інтерфакс-Україна.

«Ми вже подали і готуємося подати ще ряд судових позовів як в Україні, в Китаї, так і на міжнародному рівні. Ми будемо рішуче захищати і охороняти законні права китайських інвесторів», — сказав Цзін.

Він також заявив, що будь-які виступи або дії української сторони, які «завдають шкоди» китайським інвесторам, будуть використані як докази або предмет судового розгляду та передані до відповідних судових та правоохоронних органів. Разом з тим, він додав, що китайські інвестори готові до контролю з боку громадськості та юридичним перевірок.

Про що йдеться?

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі «Прямого» 4 березня заявив, що політсила подаватиме законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січі» вже наступного тижня.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко уточнив у коментарі «Радіо Свобода», що партія лише напрацьовує текст законопроєкту про націоналізацію «Мотор Січі». «Плани про такі законопроєкти є, але поки не ясно, як це буде і на яких умовах. Є загальновизнана практика в таких випадках повертати гроші інвестору», — сказав Корнієнко, не відповівши, про яку суму повернення коштів може йти мова.

  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташований в Запоріжжі. Продукція підприємства постачається в понад 100 країн світу.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology.
  • 29 січня 2021 року Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадили США.